Sprawa wygląda tak:
W 2014 roku w październiku miałem wypadek w pracy, umowa o pracę, składki płacone, po czym zostałem zwolniony. Przyznano mi chorobowe, które pobierałem do marca/kwietnia 2015.
Co się okazało, dostałem PIT od pracodawny, mimo że w 2015 roku już nie pracowałem. Dostałem również PIT od ZUSu.
Na PITcie od pracodawny przychód = dochód, jest pobrany podatek + opłacone składki społeczke i zdrowotne.
Na PITcie od ZUSu kwota przychodu jest ponad 1000 zł wyższa niż u pracodawcy, przychód = dochów, składki nie były pobierane.
Rozumiem że pracodawca płacił ZUSowi moje chorobowe, tylko dlaczego ja dostałem za to PIT? Czy nie powinienem dostać go tylko od ZUSu? Łączna suma dochodów z tych dwóch PITów jest znacznie wyższa niż ta, którą "fizycznie" otrzymałem.
Proszę o poradę.
Chorobowe a PIT od pracodawcy
Re: Chorobowe a PIT od pracodawcy
"Rozumiem że pracodawca płacił ZUSowi moje chorobowe" - ja nie wiem z czego wyciągasz taki wniosek.
Nie spotkałam się z tym aby pracodawca płacił ZUS-owi jakieś chorobowe własnego pracownika.
Może jednak dostałeś jakieś pieniądze od pracodawcy, np. ekwiwalent za urlop, ale tego nie pamiętasz.
Moim zdaniem powinieneś do niego się zwrócić z prośbą o wyjaśnienie danych w PIT-11.
Nie spotkałam się z tym aby pracodawca płacił ZUS-owi jakieś chorobowe własnego pracownika.
Może jednak dostałeś jakieś pieniądze od pracodawcy, np. ekwiwalent za urlop, ale tego nie pamiętasz.
Moim zdaniem powinieneś do niego się zwrócić z prośbą o wyjaśnienie danych w PIT-11.
-
Re: Chorobowe a PIT od pracodawcy
koleżanka napisał(a) :
> "Rozumiem że pracodawca płacił ZUSowi moje chorobowe" - ja nie
> wiem z czego wyciągasz taki wniosek.
> Nie spotkałam się z tym aby pracodawca płacił ZUS-owi jakieś chorobowe
> własnego pracownika.
No mogłem coś źle zrozumieć. Znalazłem takie informacje w Internecie:
"Wynagrodzenie za czas choroby od pracodawcy
Jeżeli na zwolnieniu lekarskim przebywa pracownik poniżej 50 roku życia, wówczas pracodawca zobowiązany jest do wypłacenia wynagrodzenia przez okres 33 dni w ciągu roku kalendarzowego. Po 34. dniu choroby zasiłek będzie wypłacał ZUS."
> Może jednak dostałeś jakieś pieniądze od pracodawcy, np. ekwiwalent za
> urlop, ale tego nie pamiętasz.
Raczej nie.. Tam jest ponad 4000 zł dochodu - pieniędzy których nigdy na konto nie otrzymałem od firmy. W 2015 nie miałem z nią nic wspólnego.
No nic, zostaje mi się skontaktować z nimi. Liczyłem że to jakieś ZUSowskie kombinacje, ale to musi być widocznie pomyłka.
Dziękuję.
> "Rozumiem że pracodawca płacił ZUSowi moje chorobowe" - ja nie
> wiem z czego wyciągasz taki wniosek.
> Nie spotkałam się z tym aby pracodawca płacił ZUS-owi jakieś chorobowe
> własnego pracownika.
No mogłem coś źle zrozumieć. Znalazłem takie informacje w Internecie:
"Wynagrodzenie za czas choroby od pracodawcy
Jeżeli na zwolnieniu lekarskim przebywa pracownik poniżej 50 roku życia, wówczas pracodawca zobowiązany jest do wypłacenia wynagrodzenia przez okres 33 dni w ciągu roku kalendarzowego. Po 34. dniu choroby zasiłek będzie wypłacał ZUS."
> Może jednak dostałeś jakieś pieniądze od pracodawcy, np. ekwiwalent za
> urlop, ale tego nie pamiętasz.
Raczej nie.. Tam jest ponad 4000 zł dochodu - pieniędzy których nigdy na konto nie otrzymałem od firmy. W 2015 nie miałem z nią nic wspólnego.
No nic, zostaje mi się skontaktować z nimi. Liczyłem że to jakieś ZUSowskie kombinacje, ale to musi być widocznie pomyłka.
Dziękuję.