4 PITY gdzie co wpisać?

majka182

4 PITY gdzie co wpisać?

Post autor: majka182 »

Witam. Za rok poprzedni mam 4 pity i nie wiem, w które rubryki wpisywać przychody.
1. Urząd Pracy PIT 11 - jako bezrobotna,
2. ZUS świadczenie przedemerytalne - PIT 40A
3. Umowa o dzieło PIT 11 (przychód 250, KUP 50, zaliczka 36),
4. Umowa o dzieło PIT 11 (przychód 100, zaliczka 18).
Z ostatnim PIT 11 - z informacja o dochodach, otrzymałam również UPO. Nie wiem, czy tak jest przy umowach o dzieło, że ktoś wysyła i ja również.
Nie wiem też co z tym KUP przy drugiej Umowie o dzieło, czy mam coś wpisywać przy rozliczeniu ogólnym?
Proszę o pomoc.

wla.gle

Re: 4 PITY gdzie co wpisać?

Post autor: wla.gle »

1.Osoby, które otrzymywały zasiłek dla bezrobotnych w danym roku, powinny go wykazać w swoim zeznaniu podatkowym. Kwotę zasiłku należy wpisać w części C.1. wiersz 5. -pola 59, 61, 63

2. Część C.1 wiersz nr 2 - pola 44,45,46

3. Część C.1 wiersz nr 3 -pola 47, 48, 49, 51

4. Zgodnie z zasadami rozliczania tzw. „małych umów”, które obowiązują od 1 stycznia 2011 r. od przychodów z tytułów wymienionych w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych, jeżeli kwota należności określonej w umowie zawartej z osobą niebędącą pracownikiem płatnika nie przekracza 200 zł pobiera się 18% zryczałtowany podatek dochodowy
Powyższe oznacza, że opodatkowanie tzw. „małych umów” podatkiem ryczałtowym możliwe jest, gdy kwota należności określona w umowie nie przekracza 200 zł oraz umowa (zlecenia lub o dzieło) lub umowy zawarte są z osobą niebędącą pracownikiem płatnika.

Zryczałtowany podatek pobiera się bez pomniejszania przychodu o koszty uzyskania.

Opodatkowanie „małych umów” ryczałtem 18% oznacza, że podatnik nie wykazuje już tych przychodów w zeznaniu rocznym, a płatnik nie wystawia podatnikowi żadnej informacji podatkowej z tego tytułu.

Jeżeli jednak otrzymałaś PIT-11 z takiego tytułu, to trzeba/by go uwzględnić w części C.1 wiersz nr 3 -
pola 47,51.

W US muszą się zgadzać kwoty z wszystkich otrzymanych PIT-11 od danego podatnika.

Przeanalizuj to UPO - bo jeżeli to jest potwierdzenie rozliczenia ryczałtem tego "małego" zlecenia, to potwierdzenie zleceniodawca powinien zachować dla siebie jako dowód złożenia zeznania, nie powinien również wystawiać dla Ciebie PIT-11, podatek z tego tytułu został ostatecznie uregulowany przez niego.

Ja tak bym to rozliczył...

Może ktoś jeszcze się wypowie ....

PS: u mnie piękny poranek, za oknem biało /chyba z 15 cm śniegu/ - pozdrawiam wszystkich
i życzę udanego weekendu ☺☼☺☼☺☼..

Ahoj!.

majka182

Post autor: majka182 »

Dzięki za odpowiedź. Jeszcze poczekam z rozliczeniem, jak coś nie tak będę pytać.
P.S. U nas było czasami słonko, chmura, ale co jest śnieg?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2016, o 20:45 przez majka182, łącznie zmieniany 2 razy.

snykwa

Post autor: snykwa »

Takie białe, leży na ziemi. Czasami się jeszcze pokazuje.

Zablokowany