Witam! Wysyłam e-deklracje. Moja przeszła bez problemu. Małżonki natomiast ma status 414 – Weryfikacja negatywna – błąd w danych autoryzujących. . Najpewniej błędnie wpisana kwota przychodu za poprzedni rok. Wpisywałem jej przychów za 2014 ze wspólnego zeznania.
Za lata 2010 – 2014 wysyłałem e-deklaracje rozliczane wspólnie z małżonką. Do zeznania za 2009 wysyłałem oddzielnie rozliczenia papierowe.
Pytanie: z którego PIT-u wpisać przychód małżonki aby deklaracja przeszła?
Która kwota przychodu przy rozdzielnym rozliczaniu
Re: Która kwota przychodu przy rozdzielnym rozliczaniu
powinna przejść jej kwota przychodu z zeszłego roku ale pokombinuj różne warianty
żona nie składała jeszcze jakiegoś pita w zeszłym roku? Albo może była jakaś korekta?
żona nie składała jeszcze jakiegoś pita w zeszłym roku? Albo może była jakaś korekta?
Wpisywałem chyba wszystkie możliwe przychody. Nawet 0,00. Przy kwotach innych niż 0,00 wyświetla, że taka kwota przychodu już była. W mojej siwej głowie coś chodzi, że już taki temat tu był. Wpisałem w wyszukiwarkę i nic. Przeglądałem forum 2014, 2013 i 2012 i nie znalazłem. Chyba będę musiał do US per pedes.
Jeśli w rozliczeniu za 2014 małżonka była na pierwszym miejscu to poz. 64 a jeśli na drugim to poz. 95 z PIT-37 za 2014 rok.
w 2014 małżonka była na drugim miejscu. W poprzednich latach też była na drugim miejscu.
W teście wpisałem 0 zł i test wyszedł pozytywnie. Ale wysyłanie z przychodem "0" do MF pokazuje błąd autoryzacyjny. próbowałem zero z groszami zero i zero bez groszy. Nic to nie daje.
W teście wpisałem 0 zł i test wyszedł pozytywnie. Ale wysyłanie z przychodem "0" do MF pokazuje błąd autoryzacyjny. próbowałem zero z groszami zero i zero bez groszy. Nic to nie daje.
w teście nie jest sprawdzana kwota dochodu więc przyjmie zawsze.
Może błąd jest w innych danych autoryzacyjnych: pesel, imie, nazwisko, data urodzenia?
jak nazwisko jest dwuczłonowe to spróbuj z myślnikiem lub ze spacją
Może błąd jest w innych danych autoryzacyjnych: pesel, imie, nazwisko, data urodzenia?
jak nazwisko jest dwuczłonowe to spróbuj z myślnikiem lub ze spacją
Wszystkie dane sprawdzone. Małżonka od ponad 40 lat ta sama. Już wydrukowałem i mi podpisała. Jutro podjadę do US. Dziękuję wszystkim za chęć pomocy. W poprzednich latach też pomagaliście.