PIT 11 a praca w Niemczech

kasiajask

PIT 11 a praca w Niemczech

Post autor: kasiajask »

Witajcie. Otrzymałam do rozliczenia PIT 11 (wersja 23) od podatnika, który poinformował mnie, że pracował w Niemczech i za ten okres otrzymał PIT 11. Wystawcą/płatnikiem jest polski podmiot, który wykazał tylko przychody w poz 29, kup w poz. 30 dochód w poz. 31 oraz zaliczkę na podatek w poz. 33 a także składki na ub. społ. w poz. 70 i 71 i składki na ub. zdr. w 72 i 73. Zastanawiam się dlaczego nie dali dochodu zwolnionego. Nie wiem czy nie brakuje mi tu czegoś. A facet zostawiając mi dokumenty powiedział że firma potwierdziła mu, że wszystko co miał to otrzymał i to własnie ten PIT 11.
Co o Tym myślicie?

wla.gle

Re: PIT 11 a praca w Niemczech

Post autor: wla.gle »

Podejrzewam, że ten pan pracował w Niemczech /był tam delegowany/ krócej niż 183 dni.
Jeżeli pracodawca nie miał tam firmy, delegatury/siedziby, to podatek w Niemczech mógł być nie odprowadzany - pozostaje on nadal rezydentem podatkowym polskim.
Dlatego wszystkie składki i podatek były odprowadzane do polskich instytucji.

Pracodawca - jako płatnik - jest oczywiście obowiązany do odliczenia należnych diet i innych ulg podatkowych - jednym słowem jest odpowiedzialny za prawidłowe sporządzenie PIT-11.

Jeśli w pracy powiedziano mu, że wszystko jest zgodne - to należy go rozliczyć jak z polskich dochodów.

kasiajask

Re: PIT 11 a praca w Niemczech

Post autor: kasiajask »

Dziękuję. wla.gle.

Zablokowany