Towarzystwo inwestycyjne
Towarzystwo inwestycyjne
Kolega którego rozliczam, przyniósł mi dokument z PIONEER PEKAO o odkupieniu jednostek uczestnictwa, w którym jest wyszczególnione data wyceny, kwota odkupienia, cena jednostki, liczba odkupionych jednostek, kwota pobranego podatku-244 zł. Jest tez napisane m.in. ze w momencie odkupienia został pobrany podatek doch. w wysokości 19%. Nie wiem co z tym robić. Czy czekać na Pit 8C czy w ogóle tego nie rozliczać?
Re: Towarzystwo inwestycyjne
to skoro został już pobrany podatek dochodowy to nie trzeba tego rozliczać
Dla pewności niech kolega przedzwoni do nich i zapyta czy dostanie jeszcze PIT-8C
Dla pewności niech kolega przedzwoni do nich i zapyta czy dostanie jeszcze PIT-8C
Jeżeli to jest polskie towarzystwo inwestycyjne, to ma ono obowiązek rozliczyć dochód ryczałtowym podatkiem 19%.
PIT-8C to informacja przesyłana od płatnika podatku do inwestora, który na jego podstawie ma obowiązek z końcem roku wypełnić deklarację podatkową.
PIT-8C obejmuje wyłącznie te inwestycje, w których podatku nie pobiera się w sposób ryczałtowy.
Wg mnie - tak jak pisze Wirus.
PIT-8C to informacja przesyłana od płatnika podatku do inwestora, który na jego podstawie ma obowiązek z końcem roku wypełnić deklarację podatkową.
PIT-8C obejmuje wyłącznie te inwestycje, w których podatku nie pobiera się w sposób ryczałtowy.
Wg mnie - tak jak pisze Wirus.
Tak i ja myślałam, że to podatek zryczałtowny ale chciałam się upewnić. Dziękuje bardzo.