DAROWIZNA NA KOŚCIÓŁ
DAROWIZNA NA KOŚCIÓŁ
Witam!
Przekazałam darowiznę na kościół, ale nie wiem jakiego dokumentu potrzebuję, żeby to odliczyć.
Przekazałam darowiznę na kościół, ale nie wiem jakiego dokumentu potrzebuję, żeby to odliczyć.
Re: DAROWIZNA NA KOŚCIÓŁ
Jeśli to darowizna pieniężna - przelew bankowy, jako dowód wpłaty, dobrze jest na nim dokładnie określić cel darowizny oraz dane obdarowanego.
Jeśli rzeczowa - cel darowizny, dane darczyńcy i obdarowanego oraz trzeba uprawdopodobnić wartość darowizny np. krótkim opisem .
Darowizny na działalność charytatywną bez limitu, darowizny na cele kultu religijnego do wys. 6% dochodu.
Tak pokrótce.
Jeśli rzeczowa - cel darowizny, dane darczyńcy i obdarowanego oraz trzeba uprawdopodobnić wartość darowizny np. krótkim opisem .
Darowizny na działalność charytatywną bez limitu, darowizny na cele kultu religijnego do wys. 6% dochodu.
Tak pokrótce.
Jeśli w tytule przelewu pisałam tylko 10% i kwotę jaką wpłacam, innych danych nie pisałam,ponieważ kościół ma konto i dane są wpisane jako właściciel konta. Czy US to uwzględni?
a co ma oznaczać to 10 % ?
wg mnie niezbyt jasno określiłaś, że to jest wpłata darowizny
wg mnie niezbyt jasno określiłaś, że to jest wpłata darowizny
Oznacza to,że przekazuję co miesiąc 10% dochodu na kościół. Czy powinnam dopisywać darowizna?
A może wystarczy jakieś zaświadczenie np. od pastora jaką sumę przekazałam?
A może wystarczy jakieś zaświadczenie np. od pastora jaką sumę przekazałam?
moim zdaniem powinno być napisane, że wpłacasz darowizny
co do zaświadczenia - najlepiej zadzwoń do swojego US i zapytaj, być może przyda się np. w przypadku kontroli zeznania
co do zaświadczenia - najlepiej zadzwoń do swojego US i zapytaj, być może przyda się np. w przypadku kontroli zeznania
Darowizny na działalność charytatywną bez limitu,
darowizny na cele kultu religijnego do 6% dochodu rocznego z zeznania np. - PIT-37
Dlatego na przelewach bankowych w rubryce "Tytuł przelewu" należy wyraźnie zaznaczyć jaki jest cel tej darowizny.
Przy darowiznach na działalność charytatywno-opiekuńczą to obdarowany musi po 2-ch latach złożyć sprawozdanie z wydatkowanych kwot /tak przynajmniej regulują to przepisy/.
darowizny na cele kultu religijnego do 6% dochodu rocznego z zeznania np. - PIT-37
Dlatego na przelewach bankowych w rubryce "Tytuł przelewu" należy wyraźnie zaznaczyć jaki jest cel tej darowizny.
Przy darowiznach na działalność charytatywno-opiekuńczą to obdarowany musi po 2-ch latach złożyć sprawozdanie z wydatkowanych kwot /tak przynajmniej regulują to przepisy/.
PIERWSZY RAZ ROZLICZAM TAKĄ DAROWIZNĘ. W PIT 0 W CZĘŚCI B, W RUBRYCE 13 PROGRAM SKORYGOWAŁ SUMĘ DO 6% DOCHODU. NATOMIAST W CZĘŚCI D, W RUBRYCE 10 NALEŻY PODAĆ KWOTĘ PRZEKAZANEJ DAROWIZNY. NIE WIEM CZY MA TO BYĆ KWOTA JAKĄ NAPRAWDĘ PRZEKAZAŁAM, CZY TE ODLICZONE 6%?
Proszę o odpowiedź :(
W poz. 10 wpisujesz faktycznie darowaną kwotę. Program ją skoryguje.