DAROWIZNA NA KOŚCIÓŁ

borówka

DAROWIZNA NA KOŚCIÓŁ

Post autor: borówka »

Witam!
Przekazałam darowiznę na kościół, ale nie wiem jakiego dokumentu potrzebuję, żeby to odliczyć.

wla.gle

Re: DAROWIZNA NA KOŚCIÓŁ

Post autor: wla.gle »

Jeśli to darowizna pieniężna - przelew bankowy, jako dowód wpłaty, dobrze jest na nim dokładnie określić cel darowizny oraz dane obdarowanego.
Jeśli rzeczowa - cel darowizny, dane darczyńcy i obdarowanego oraz trzeba uprawdopodobnić wartość darowizny np. krótkim opisem .
Darowizny na działalność charytatywną bez limitu, darowizny na cele kultu religijnego do wys. 6% dochodu.
Tak pokrótce.

borówka

Jeśli w tytule przelewu pisałam tylko 10% i kwotę jaką wpłacam, innych danych nie pisałam,ponieważ kościół ma konto i dane są wpisane jako właściciel konta. Czy US to uwzględni?

koleżanka

Post autor: koleżanka »

a co ma oznaczać to 10 % ?

wg mnie niezbyt jasno określiłaś, że to jest wpłata darowizny

borówka

Oznacza to,że przekazuję co miesiąc 10% dochodu na kościół. Czy powinnam dopisywać darowizna?
A może wystarczy jakieś zaświadczenie np. od pastora jaką sumę przekazałam?

koleżanka

Post autor: koleżanka »

moim zdaniem powinno być napisane, że wpłacasz darowizny

co do zaświadczenia - najlepiej zadzwoń do swojego US i zapytaj, być może przyda się np. w przypadku kontroli zeznania

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Darowizny na działalność charytatywną bez limitu,
darowizny na cele kultu religijnego do 6% dochodu rocznego z zeznania np. - PIT-37

Dlatego na przelewach bankowych w rubryce "Tytuł przelewu" należy wyraźnie zaznaczyć jaki jest cel tej darowizny.

Przy darowiznach na działalność charytatywno-opiekuńczą to obdarowany musi po 2-ch latach złożyć sprawozdanie z wydatkowanych kwot /tak przynajmniej regulują to przepisy/.

borówka

PIERWSZY RAZ ROZLICZAM TAKĄ DAROWIZNĘ. W PIT 0 W CZĘŚCI B, W RUBRYCE 13 PROGRAM SKORYGOWAŁ SUMĘ DO 6% DOCHODU. NATOMIAST W CZĘŚCI D, W RUBRYCE 10 NALEŻY PODAĆ KWOTĘ PRZEKAZANEJ DAROWIZNY. NIE WIEM CZY MA TO BYĆ KWOTA JAKĄ NAPRAWDĘ PRZEKAZAŁAM, CZY TE ODLICZONE 6%?

borówka

Proszę o odpowiedź :(

snykwa

Post autor: snykwa »

W poz. 10 wpisujesz faktycznie darowaną kwotę. Program ją skoryguje.

Zablokowany