Witam.
Pytanie: Czy jest przepis który narzuca mi, że muszę rozliczyć się z małżonką rozliczając się od paru lat wspólnie. Ja zapłaciłbym 32% podatku(umowa o pracę + DG a małżonka odliczyłaby jedno dziecko 5latek.ma przychód 46544,25 Czy mogę tak postąpić?
Rozliczenie podatkowe .
Re: Rozliczenie podatkowe .
Rozliczenie wspólne jest przywilejem. Oczywiście, ze możecie rozliczyć się oddzielnie. Nie ma takiego obowiązku aby rozliczać się razem.
A co z limitem dochodów małżonków do ulgi prorodzinnej na jedno dziecko < 112 000 zł ?.
wla.gle po raz kolejny pokłony. Zasugerowałem się czystym pytaniem.
Oczywiście Wasz dochód łączny czyli PRZYCHÓD-KUP-SKŁADKA NA UB. SPOŁ. musi być niższy od 112 tyś (przy jednym dziecku).
Sugerując się tym 32% podatkiem o którym napisałeś to pewnie przekroczycie ten limit.
Jeśli ten limit zostanie przekroczony to nie możecie skorzystać z ulgi na dziecko. W takim przypadku korzystniejsze będzie rozliczenie wspólne.
Oczywiście Wasz dochód łączny czyli PRZYCHÓD-KUP-SKŁADKA NA UB. SPOŁ. musi być niższy od 112 tyś (przy jednym dziecku).
Sugerując się tym 32% podatkiem o którym napisałeś to pewnie przekroczycie ten limit.
Jeśli ten limit zostanie przekroczony to nie możecie skorzystać z ulgi na dziecko. W takim przypadku korzystniejsze będzie rozliczenie wspólne.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2016, o 19:06 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.