PIT-8C

akwe

PIT-8C

Post autor: akwe »

Podatnik (sąsiadka) otrzymała "PIT-8C: Informacja o wypłaconym stypendium, o przychodach z innych źródeł oraz o niektórych dochodach z kapitałów pieniężnych", w której to informacji wykazano "umorzenie należności z tytułu opłat za mieszkanie Nr ......" w kwocie 21449,54 zł (poz. 25).
Moje pytanie jest następujące:
Czy w związku z tym, iż organ wydający ten PIT-8C nie pobrał zaliczki na poczet podatku, wymienioną kwotę należy doliczyć do przychodów w rocznym zeznaniu podatkowym, czy może też nie podlega ona opodatkowaniu?
Sprawa jest nie tylko pilna, ale istotna, gdyż sąsiadka jest osobą ubogą, której często nie stać na zaspokojenie podstawowych potrzeb życiowych.

snykwa

Re: PIT-8C

Post autor: snykwa »

wla.gle

Post autor: wla.gle »

.....Wartość umorzenia zaległości z tytułu opłat czynszowych stanowi dla podatnika ewidentne przysporzenie majątkowe, można zatem zaliczyć je do przychodów uzyskiwanych z innych źródeł. Wynika to wprost z artykułu 11 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, w myśl którego, przychodami, oczywiście z pewnymi wyjątkami przewidzianymi w zapisie wspomnianego aktu prawnego, są otrzymane lub postawione do dyspozycji podatnika w roku kalendarzowym pieniądze i wartości pieniężne oraz wartość otrzymanych świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń.

W związku z powyższym, podatnik powinien pamiętać o tym, że z w związku z umorzeniem należności spółdzielni mieszkaniowej, zostaje on obciążony podatkiem z tytułu uzyskanego w ten sposób dochodu. Ponadto, wspomniana kwota umorzenia musi zostać wykazana w zeznaniu rocznym, składanym do urzędu skarbowego w terminie do 30 kwietnia następnego roku podatkowego....

Czytaj więcej na:
http://biznes.interia.pl/nieruchomosci/ ... 71004,4206

snykwa

wla.gle pozdrawiam. Ależ mamy wyczucie czasu.

akwe

Post autor: akwe »

Serdecznie dziękuję za odpowiedź i wskazanie źródła.
Pozdrawiam.

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

ja tylko dodam, że taki przychód sąsiadka powinna rozliczyć w PIT-36 razem z innymi dochodami

snykwa

Dzięki Wirus za uzupełnienie -nie wszyscy wiedzą na jakim formularzu się rozliczać.

jula22

Post autor: jula22 »

kontynuuje temat PIT 8C
Pracuje na podstawie umowy cywilnoprawnej. Otrzymałam PIT11 i PIT8C w części D poz.24 zasiłki chorobowy/macierzyński z tytułu ubez społecznego poz.25 kwota 665,70.
Chciałabym rozliczyć się wspólnie z mężem(mąż umowa o prace) .na jakim PIT? i Jak rozliczyć mój PIT 8C? Mamy troje dzieci

snykwa

Rozliczacie się tak jak zawsze tylko na PIT-36+ PIT-0. Dane z PIT-8C wpisujesz w "inne źródła" poz. 85 lub 136.

jula22

Post autor: jula22 »

Byłam w US powiedzieli, ze mm sie rozliczyc na PIT 37 nic juz nie rozumiem....

Zablokowany