Dzień dobry. Po fakcie dowiedziałem się, że za grudzień ryczałt płacimy w styczniu w dniu wysłania Pitu. Ja za grudzień zapłaciłem podatek w grudniu. Przez to mam nieprawidłowości podczas wypełniania pitu i na koniec wychodzi, że mam do zapłacenia ponad 600 zł czyli kwotę, którą zapłaciłem już w podatku za grudzień. Co robić?
Ryczałt, osoba fizyczna, najem dzierżawa, (reklama usunięta)
Pit28. Ryczałt za grudzień
Re: Pit28. Ryczałt za grudzień
Można wykonać telefon do księgowości danego US-a i poprosić o przeksięgowanie wpłaconej w grudniu kwoty na poczet podatku, myślę że jest to do załatwienia.
Może trzeba będzie napisać jakieś pisemko.......
Może trzeba będzie napisać jakieś pisemko.......
Art. 21. 1. Podatnicy są obowiązani za każdy miesiąc obliczać ryczałt od przychodów ewidencjonowanych i wpłacać go na rachunek urzędu skarbowego w terminie do dnia 20 następnego miesiąca, a za miesiąc grudzień - w terminie złożenia zeznania.(czyli nie później niż do 31-01)
Nikt nie zabrania wpłacić wcześniej.
Wpłaty za dany miesiąc nie są przecież anonimowe - wiadomo jakiego okresu dotyczą.
Jeżeli zapłaci się wcześniej - to później już nie trzeba.
W PIT-28 wykazuje się zapłacone zaliczki od stycznia do listopada i dlatego często wychodzi "kwota do zapłaty" poz.119, chociaż my wiemy , że wszystko jest zapłacone - tak jest ten druk skonstruowany i tego się nie przeskoczy.
Moim zdaniem nie trzeba nigdzie pisać o przeksięgowania ponieważ wszystko jest OK.
Nikt nie zabrania wpłacić wcześniej.
Wpłaty za dany miesiąc nie są przecież anonimowe - wiadomo jakiego okresu dotyczą.
Jeżeli zapłaci się wcześniej - to później już nie trzeba.
W PIT-28 wykazuje się zapłacone zaliczki od stycznia do listopada i dlatego często wychodzi "kwota do zapłaty" poz.119, chociaż my wiemy , że wszystko jest zapłacone - tak jest ten druk skonstruowany i tego się nie przeskoczy.
Moim zdaniem nie trzeba nigdzie pisać o przeksięgowania ponieważ wszystko jest OK.
Więc W polu grudzień nic nie wpisywać ? Bo jest takie pole w programie w którym wypełniam pity. Dziękuję
Miałem w zeszłym roku tak samo. W rubryce za grudzień wpisać kwotę ryczałtu. Za to w pozycji 118 wpisać wpłaconą sumę podatku za wszystkie miesiące, ale bez grudnia !!!
Tak jak wcześniej zostało napisane, w poz. 119 wyjdzie niedopłata, ale tym się nie ma co przejmować.
Sam musiałem przez to pisać korektę w US w Łodzi.
Tak jak wcześniej zostało napisane, w poz. 119 wyjdzie niedopłata, ale tym się nie ma co przejmować.
Sam musiałem przez to pisać korektę w US w Łodzi.
<t>W grudniu mam do zaplacenia ryczałt 389zl.z pitu 28 wyszlo ze mam jeszcze do zaplacenia 1574zl.(pozycja 119) czy ja mam zsumowac ryczałt grudniowy z tym całorocznym? Czy ten z pozycji 119 to jedyny ktory mam zapłacić?</t>
Proszę pisać posty już w roku 2017.......
- wpłacasz kwotę z rozliczenia PIT-28 - kwota z poz. 119.
- wpłacasz kwotę z rozliczenia PIT-28 - kwota z poz. 119.