Witam, jak należy wypełnić PIT/B w przypadku posiadania udziałów w spółce niebędącą osobą prawną (komandytową) jeżeli nastąpiła zmiana wysokości udziałów w trakcie roku?
od 01-09 było 60% a teraz jest 65%. Czy powinienem naliczyć brakujące 5% za poprzedni okres?
Proszę o pomoc.
Sp. komandytowa
Re: Sp. komandytowa
Moim zdaniem w załączniku trzeba wypełnić dwa bloki - w jednym wykazać przychody, koszty i dochód z udziału 60 %, a w następnym bloku dane z udziału 65 %.
Re: Sp. komandytowa
Dzień dobry;
Znalazłem interpretację nt;
http://interpretacje-podatkowe.org/udzi ... 1459-14-ab
cytat :
...przychody i koszty z tytułu udziału w spółce komandytowej za okres przed zmianą proporcji udziałów w jej zyskach, wspólnik powinien ustalać według swojego dotychczasowego udziału w jej zyskach, a za okres po tej zmianie według zmienionego (a więc zwiększonego) udziału w zyskach spółki, przy czym roczna wartość przychodów i kosztów, jaką powinien wykazać w rocznym zeznaniu podatkowym stanowić będzie sumę przychodów i kosztów obliczonych za okres przed i po tej zmianie ...
Przy zmianie proporcji udziałów powinna być w sp.k. dokonana "ocena" przychodów, kosztów i zysku, stąd będzie wiadomo jakie były te wielkości w momencie zmiany proporcji udziałów.
Wg mnie trzeba przychód- koszty- dochód zsumować i wpisać do jednej rubryki..
Znalazłem interpretację nt;
http://interpretacje-podatkowe.org/udzi ... 1459-14-ab
cytat :
...przychody i koszty z tytułu udziału w spółce komandytowej za okres przed zmianą proporcji udziałów w jej zyskach, wspólnik powinien ustalać według swojego dotychczasowego udziału w jej zyskach, a za okres po tej zmianie według zmienionego (a więc zwiększonego) udziału w zyskach spółki, przy czym roczna wartość przychodów i kosztów, jaką powinien wykazać w rocznym zeznaniu podatkowym stanowić będzie sumę przychodów i kosztów obliczonych za okres przed i po tej zmianie ...
Przy zmianie proporcji udziałów powinna być w sp.k. dokonana "ocena" przychodów, kosztów i zysku, stąd będzie wiadomo jakie były te wielkości w momencie zmiany proporcji udziałów.
Wg mnie trzeba przychód- koszty- dochód zsumować i wpisać do jednej rubryki..