PIT-28 problem z częścią L przy zerowych zaliczkach
PIT-28 problem z częścią L przy zerowych zaliczkach
Witam
Zauważyłem, że przy zerowych zaliczkach wpłaconych i należnych za poszczególne miesiące i próbie wysłania pokazuje się monit "Poz.133. W części L nie wpisano kwot zaliczek". Bo tak ma być.
Da się to przejść (zignorować), ale po wysłaniu i wydrukowaniu takiej deklaracji w poz.132 nie ma żadnej kwoty (nawet zera). Nie wiem jak urząd Skarbowy się do tego ustosunkuje.
Pozdrawiam. TomiLee
Zauważyłem, że przy zerowych zaliczkach wpłaconych i należnych za poszczególne miesiące i próbie wysłania pokazuje się monit "Poz.133. W części L nie wpisano kwot zaliczek". Bo tak ma być.
Da się to przejść (zignorować), ale po wysłaniu i wydrukowaniu takiej deklaracji w poz.132 nie ma żadnej kwoty (nawet zera). Nie wiem jak urząd Skarbowy się do tego ustosunkuje.
Pozdrawiam. TomiLee
Re: PIT-28 problem z częścią L przy zerowych zaliczkach
Puste pole US traktuje jako zero.
Tak właśnie myślałem, ale z nimi nigdy nic nie wiadomo.
Ale dzięki za uspokojenie. :)
Pozdrawiam. TomiLee
markus napisał(a) :
> Puste pole US traktuje jako zero.
Ale dzięki za uspokojenie. :)
Pozdrawiam. TomiLee
markus napisał(a) :
> Puste pole US traktuje jako zero.
U mnie tak samo z tą częścią L ale mimo to jak chcę wysłać to progarm "krzyczy" że niewłaściwy format XL co mam zrobić aby poszło?
Ja wpisałem wszędzie zera i jak mnie program pytał, czy wysłać mimo błędów to potwierdziłem. Już dwa takie zeznania wysłałem. Może czegoś nie uzupełniłeś ?
Pozdrawiam. TomiLee
Andrus+ napisał(a) :
> U mnie tak samo z tą częścią L ale mimo to jak chcę wysłać to progarm
> "krzyczy" że niewłaściwy format XL co mam zrobić aby poszło?
Pozdrawiam. TomiLee
Andrus+ napisał(a) :
> U mnie tak samo z tą częścią L ale mimo to jak chcę wysłać to progarm
> "krzyczy" że niewłaściwy format XL co mam zrobić aby poszło?
wszystko jest uzupełnione i wpisane prawidłowo.
Mimo to przy próbie wysyłki pojawia się:
"Wystąpiły błędy podczas tworzenia pliku XML z zeznaniem PIT28......Wysyłanie danych nie może być kontynuowane"
Co należy zrobić w tej sytuacji?
Mimo to przy próbie wysyłki pojawia się:
"Wystąpiły błędy podczas tworzenia pliku XML z zeznaniem PIT28......Wysyłanie danych nie może być kontynuowane"
Co należy zrobić w tej sytuacji?
A teraz żeby było śmiesznie jeszcze inaczej:
Pojawia się napis:
PIT28(Poz.118) Nie dokonano wyboru w poz.118a
Może mi ktoś wyjaśnić o co tu chodzi?
Pomijając fakt że nie ma pozycji 118a jest.poz.118 w której wpisuje się kwotę wpłaconego ryczałtu ( w moim przypadku jest to 0) a nie dokonuje się jakiegoś wyboru ..???
Oj, program wymaga chyba jeszcze bardzo wielu poprawek technicznych
Przesiadam się zatem na inny program, z którego wysyłałem już PITy 28 bez żadnych problemów
Pojawia się napis:
PIT28(Poz.118) Nie dokonano wyboru w poz.118a
Może mi ktoś wyjaśnić o co tu chodzi?
Pomijając fakt że nie ma pozycji 118a jest.poz.118 w której wpisuje się kwotę wpłaconego ryczałtu ( w moim przypadku jest to 0) a nie dokonuje się jakiegoś wyboru ..???
Oj, program wymaga chyba jeszcze bardzo wielu poprawek technicznych
Przesiadam się zatem na inny program, z którego wysyłałem już PITy 28 bez żadnych problemów
W polu głównym 118 jest możliwość wyboru wpłaconych zaliczek.
Po kliknięciu pokazuje się podpole z nr 118a i tam należy dokonać wyboru rodzaju wpisu - czy program ma wpisać sumę kwot z rubryk od 121 do 131 - klikamy tak lub jeśli chcemy wpisać inną kwotę klikamy nie /trzeba wybrać strzałką/ i w tym samym podpolu oznaczonym jako 118 wpisujemy odpowiednią kwotę i dopiero wtedy program przenosi tą kwotę do głównego pola 118.
Ja tak to rozumię ...☺.
Po kliknięciu pokazuje się podpole z nr 118a i tam należy dokonać wyboru rodzaju wpisu - czy program ma wpisać sumę kwot z rubryk od 121 do 131 - klikamy tak lub jeśli chcemy wpisać inną kwotę klikamy nie /trzeba wybrać strzałką/ i w tym samym podpolu oznaczonym jako 118 wpisujemy odpowiednią kwotę i dopiero wtedy program przenosi tą kwotę do głównego pola 118.
Ja tak to rozumię ...☺.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2016, o 13:59 przez wla.gle, łącznie zmieniany 1 raz.
Acha no fakt....nie zauważyłem tego rozwinięcia o podrubrykę 118a..dobrze,zaznaczyłem jak być powinno ale nadal nie można wysłać z powodu niewłaściwego formatu XML..jak uzyskać prawidłowy format XML ?
Nie wysyłałem jeszcze PIT-28, ale może sprawdź czy przez przypadek masz gdzieś wstawioną pustą spację, były takie przypadki.