PIT-28 błędy
PIT-28 błędy
W imieniu wszystkich zniecierpliwionych użytkowników programu dziękuję Panie Marcinie za udostępnienie chociaż wersji testowej naszego ulubionego programu do rozliczeń rocznych.
Ale jak to zwykle w wersjach testowych, oczywistym jest, że zawierają błędy.
I tak na początek PIT-28:
1. Po imporcie z 2014 roku PITu 28 do załącznika PIT-28A nie przenoszą się żadne dane podatnika (załącznik jest czysty-wypełniony jest jedynie rok)
2. W oknie błędów są komunikaty o nie wypełnieniu poz 1,5,7,8,9,10,15,17,18 w PIT-28 pomimo ich zaimportowania. Dopiero zapisanie zeznania i ponowne otwarcie likwiduje komunikaty.
3. Po wypełnieniu zeznania w oknie błędów pojawja się komunikat o przeniesieniu kwoty z poz 132 do poz 118 co w sumie nie jest błędem
4. Przy tworzeniu nowego zeznania PIT-28 z wykorzystaniem danych z Biura Rachunkowego IPS, dane podatnika przenoszą się tylko do PIT-28 a do pozostałych załączników już nie i jest ta sama sytuacja jak napisałem w punkcie 2 i 3
Tylko tworząc nowe zeznanie i wpisując "z palca" dane podatnika, przenoszą się one na załączniki.
Ale jak to zwykle w wersjach testowych, oczywistym jest, że zawierają błędy.
I tak na początek PIT-28:
1. Po imporcie z 2014 roku PITu 28 do załącznika PIT-28A nie przenoszą się żadne dane podatnika (załącznik jest czysty-wypełniony jest jedynie rok)
2. W oknie błędów są komunikaty o nie wypełnieniu poz 1,5,7,8,9,10,15,17,18 w PIT-28 pomimo ich zaimportowania. Dopiero zapisanie zeznania i ponowne otwarcie likwiduje komunikaty.
3. Po wypełnieniu zeznania w oknie błędów pojawja się komunikat o przeniesieniu kwoty z poz 132 do poz 118 co w sumie nie jest błędem
4. Przy tworzeniu nowego zeznania PIT-28 z wykorzystaniem danych z Biura Rachunkowego IPS, dane podatnika przenoszą się tylko do PIT-28 a do pozostałych załączników już nie i jest ta sama sytuacja jak napisałem w punkcie 2 i 3
Tylko tworząc nowe zeznanie i wpisując "z palca" dane podatnika, przenoszą się one na załączniki.
Re: PIT-28 błędy
Jeszcze dodam, że po uzupełnieniu ręcznym brakujących danych i próbie wysyłki dostaję komunikat:
Wystąpiły błędy podczas tworzenia pliku XML. Wysyłanie danych nie może być kontynuowane.
Określenie identyfikatora podatkowego w poz. 1 jest obowiązkowe.
[Błędy walidacji danych]
Nazwa: tns:element, Deklaracja.PozycjeSzczegolowe.tns:P_115, Opis: Rok podatkowy objęty zwolnieniem, o którym mowa w art. 21 ust. 6 - 13 ustawy, Wartość: 0, Nr Wywołania: 0 Komunikat: Rok musi być późniejszy od 2009 r.
Pozycję 115 mam pustą (bo tak ma być) ale program traktuje jako błąd, ale poz 1 jest wypełniona (NIP) a mimo to program się o nią upomina
Wystąpiły błędy podczas tworzenia pliku XML. Wysyłanie danych nie może być kontynuowane.
Określenie identyfikatora podatkowego w poz. 1 jest obowiązkowe.
[Błędy walidacji danych]
Nazwa: tns:element, Deklaracja.PozycjeSzczegolowe.tns:P_115, Opis: Rok podatkowy objęty zwolnieniem, o którym mowa w art. 21 ust. 6 - 13 ustawy, Wartość: 0, Nr Wywołania: 0 Komunikat: Rok musi być późniejszy od 2009 r.
Pozycję 115 mam pustą (bo tak ma być) ale program traktuje jako błąd, ale poz 1 jest wypełniona (NIP) a mimo to program się o nią upomina
Po przetestowaniu na gorąco prostego najmu na PIT-28 z załącznikiem PIT-28/A potwierdzam uwagi zawarte w pkt 1 i 2 pierwszej wypowiedzi Aresa.
Natomiast w drugiej wypowiedzi Ares sygnalizuje problem identyfikatora podatkowego pisząc: „Określenie identyfikatora podatkowego w poz. 1 jest obowiązkowe” i do tego fragmentu chciałbym dorzucić swoją uwagę.
W zasadzie dane, w tym dotyczące identyfikatora podatkowego można importować na 2 sposoby:
1) uruchamiając z listwy Plik > Importuj (z automatycznie zafajkowanym kwadratem „Twórz nowy analogiczny zestaw formularzy” i
2) otwierając potrzebne puste formularze z zakładki „Twórz nowe PIT-y” i do nich importując dane z Plik > Importuj (po odhaczeniu fajki, o której mowa w pkt 1).
W pierwszym wypadku import identyfikatora podatkowego przynajmniej do PIT-28 jest w całości prawidłowy.
W drugim zaś wypadku, po imporcie, w poz. 1 formularza pojawia się tylko właściwy NUMER identyfikatora, ale BEZ ZAZNACZENIA czy chodzi o NIP, czy PESEL (przez skreślenie nazwy niepotrzebnej). Błąd ten, jeśli nie zostanie w porę zauważony i ręcznie usunięty, będzie tkwił cały czas w formularzu, a zostanie automatycznie naprawiony dopiero z chwilą zapisania go i ponownego otwarcia.
Nasuwa się więc pytanie, czy przypadkiem jednym z powodów odrzucenia przez system wysłanej deklaracji nie jest to, że nie została wcześniej zapisana i w efekcie poszła z niepoprawionym błędem.
Natomiast w drugiej wypowiedzi Ares sygnalizuje problem identyfikatora podatkowego pisząc: „Określenie identyfikatora podatkowego w poz. 1 jest obowiązkowe” i do tego fragmentu chciałbym dorzucić swoją uwagę.
W zasadzie dane, w tym dotyczące identyfikatora podatkowego można importować na 2 sposoby:
1) uruchamiając z listwy Plik > Importuj (z automatycznie zafajkowanym kwadratem „Twórz nowy analogiczny zestaw formularzy” i
2) otwierając potrzebne puste formularze z zakładki „Twórz nowe PIT-y” i do nich importując dane z Plik > Importuj (po odhaczeniu fajki, o której mowa w pkt 1).
W pierwszym wypadku import identyfikatora podatkowego przynajmniej do PIT-28 jest w całości prawidłowy.
W drugim zaś wypadku, po imporcie, w poz. 1 formularza pojawia się tylko właściwy NUMER identyfikatora, ale BEZ ZAZNACZENIA czy chodzi o NIP, czy PESEL (przez skreślenie nazwy niepotrzebnej). Błąd ten, jeśli nie zostanie w porę zauważony i ręcznie usunięty, będzie tkwił cały czas w formularzu, a zostanie automatycznie naprawiony dopiero z chwilą zapisania go i ponownego otwarcia.
Nasuwa się więc pytanie, czy przypadkiem jednym z powodów odrzucenia przez system wysłanej deklaracji nie jest to, że nie została wcześniej zapisana i w efekcie poszła z niepoprawionym błędem.
Dziękuję za uwagi! Import dorzuciłem w ostatniej chwili i nie był przez nas testowany.
Biorę się za usuwanie błędów.
Biorę się za usuwanie błędów.
Poprawiłem zgłaszane uwagi i jeszcze trochę, ale pozostało mi jednak coś związanego z importem.
Mianowicie nie przenosi po imporcie danych identyfikacyjnych na załączony PIT/D i być może inne załączniki. Muszę to jeszcze znaleźć.
Teraz zamieszczam ostatnią wersję.
http://www.dobry.pl/pliki/Testy/pity201 ... test18.exe
Pozdrawiam
M.K.
Mianowicie nie przenosi po imporcie danych identyfikacyjnych na załączony PIT/D i być może inne załączniki. Muszę to jeszcze znaleźć.
Teraz zamieszczam ostatnią wersję.
http://www.dobry.pl/pliki/Testy/pity201 ... test18.exe
Pozdrawiam
M.K.
Nie można wysłać PIT - 28. Każą usunąć blokadę .
Nie mogę wysłać zeznania PIT-28 z najnowszej wersji testowej.
Pokazuje się monit:
" Nie można nawiązać połączenia z serwerem. Proszę usunąć blokadę. Szczegóły błędu: Wystąpił problem z połączeniem".
Czyżby przeciągnęły się prace serwisowe w Ministerstwie Finansów ? Ktoś coś wie ?
Czy problem z programem ?
Pozdrawiam. TomiLee
Pokazuje się monit:
" Nie można nawiązać połączenia z serwerem. Proszę usunąć blokadę. Szczegóły błędu: Wystąpił problem z połączeniem".
Czyżby przeciągnęły się prace serwisowe w Ministerstwie Finansów ? Ktoś coś wie ?
Czy problem z programem ?
Pozdrawiam. TomiLee
Właśnie przed chwilą wysłałem pierwszy PIT-28, żadnych problemów nie było mam UPO, dodam tylko, bo może mieć to znaczenie, że wysyłka była poprzez e-pocztę podatkową z której korzystam od samego początku jej istnienia. Zaraz zabieram się do następnych zeznań to będę meldował na bieżąco o problemach
Nadal jest problem z wysłaniem. Czyli to nie serwer. Niestety wysyłam konwencjonalnie, nie przez e-pocztę. To czekamy na spostrzeżenia.
Pozdrawiam. TomiLee
Ares napisał(a) :
> Właśnie przed chwilą wysłałem pierwszy PIT-28, żadnych problemów nie było
> mam UPO, dodam tylko, bo może mieć to znaczenie, że wysyłka była poprzez
> e-pocztę podatkową z której korzystam od samego początku jej istnienia.
> Zaraz zabieram się do następnych zeznań to będę meldował na bieżąco o
> problemach
Pozdrawiam. TomiLee
Ares napisał(a) :
> Właśnie przed chwilą wysłałem pierwszy PIT-28, żadnych problemów nie było
> mam UPO, dodam tylko, bo może mieć to znaczenie, że wysyłka była poprzez
> e-pocztę podatkową z której korzystam od samego początku jej istnienia.
> Zaraz zabieram się do następnych zeznań to będę meldował na bieżąco o
> problemach
Tutaj >> http://www.dobry.pl/pliki/ssllibs.zip << są spakowane moduły ssl*, które nie powinny być potrzebne, może o czymś zapomniałem.
Trzeba rozpakować bezpośrednio do katalogu programu. Jeśli nie pomogą to przynajmniej nie zaszkodzą.
M.K.
PS. A firewall nie blokuje połączenia?
Trzeba rozpakować bezpośrednio do katalogu programu. Jeśli nie pomogą to przynajmniej nie zaszkodzą.
M.K.
PS. A firewall nie blokuje połączenia?