jak to rozliczyć
-
zuza
jak to rozliczyć
Mam dylemat: znajoma prosiła aby rozliczyć jej PIT-y jak najkorzystniej. Otóż jest emerytowaną wdową, mąż zmarł w maju ubr.(dochód w 2009r. 5408.23 zł) ponadto opiekuje się córką z zespołem Downa w wieku 36 lat, która ma rentę (przychód w 2009r. 11851,20 zł) a moje pytanie brzmi czy rozliczyć ją wspólnie z mężem czy może jako samotną matkę wspólnie z córka? Czy ktoś pomoże mi rozwiązać ten dylemat?
-
ALI
Re: jak to rozliczyć
Może się mylę, więc może lepiej żeby jeszcze ktoś się wypowiedział na ten temat ale wydaje mi się, że powinnaś się zdecydować albo rozliczasz znajomą z wspólnie z mężem albo z córką bo i z córką, i z mężem się nie da. Może wybierz wersję korzystniejszą, tzn. sprawdź gdzie dostanie większy zwrot podatku.
-
~Wielki Brat~
Jeśli mogę doradzić, to proponowałbym rozliczyć, małżonków razem. Musi tylko małżonka wystąpić do ZUS-u o wydanie PIT-u męża, i wtedy wybrać opcje wdowa/wdowiec rozliczenie wspólne ze zmarłym małżonkiem. Natomiast córkę rozliczyć osobno.
-
~Wielki Brat~
Zapomniałem dodać, że w miejsce podatnik wpiszesz znajomą, zmarłego do małżonka, a gdzie jest podpis małżonka (poz. 139) wpiszesz datę zgonu.
-
zuza
Mam PIT męża z ZUS-u. Policzyłam tak jak radził ALI i wyszło, że jak z córką to zwrotu będzie 487 zł a jak z mężem to 280 zł. Zastanawiam się tylko czy można w ogóle z córką (ma PIT z ZUS i jest rozliczona już - dochód był 11 tys.) bo przecież jej dochodu już nie uwzględnię. Rozumiem, że trzeba wybrać pomiędzy córką a mężem ale 200 zł też piechotą nie chodzi.
-
~Wielki Brat~
Do końca to nie wiem jak to jest z córką, ale wydaje mi się, że jeśli Ona ma swój dochód,to chyba nie. Ale nie jestem tego pewien tak na 120%.
Wg mnie ta pani może tylko rozliczyć się wspólnie ze zmarłym mężem, z córką jako samotna nie może się rozliczyć. W PIT wspólnym wpisuje się tylko dane zmarłego, adresu się nie wpisuje i miejsce na jego podpis zostawia się puste - daty zgonu nie trzeba wpisywać.
Zusa podaj dane z pitów, tak będzie łatwiej sprawdzić.
Zusa podaj dane z pitów, tak będzie łatwiej sprawdzić.
-
zuza
dane z pit-ów (dla KOLEŻANKI):
podatnik (emerytka) - dochód 10171,20 zł; zdrow. - 788,22 zł; podatek 487 zł
mąż (zmarł w maju) - dochód 5408,20 zł; zdrow. - 426,84 zł; podatek 288 zł
córka ma rentę - dochód 11851,20zł; zrow. - 918,62 zł; podatek 659 zł
podatnik (emerytka) - dochód 10171,20 zł; zdrow. - 788,22 zł; podatek 487 zł
mąż (zmarł w maju) - dochód 5408,20 zł; zdrow. - 426,84 zł; podatek 288 zł
córka ma rentę - dochód 11851,20zł; zrow. - 918,62 zł; podatek 659 zł
Koleżanko, a dlaczego nie może ?Renta socjalna i/lub zasiłek pielęgnacyjny pozwala się rozliczyć jako samotny rodzic bez względu na wiek dziecka.
Rozlicz ją jako samotnie wychowującą wykazując tylko jej dochód gdyż córka jeżeli nie miała innych dochodów została już rozliczona przez ZUS na PIT40A i nie musi składać zeznania. Mam tylko nadzieję,że zaliczkę brałaś z pola 45,a nie 34 PIT40A
A jeżeli to renta rodzinna,a nie socjalna to zostaje opcja ze zmarłym mężem tylko (lub indywidualnie).
Rozlicz ją jako samotnie wychowującą wykazując tylko jej dochód gdyż córka jeżeli nie miała innych dochodów została już rozliczona przez ZUS na PIT40A i nie musi składać zeznania. Mam tylko nadzieję,że zaliczkę brałaś z pola 45,a nie 34 PIT40A
A jeżeli to renta rodzinna,a nie socjalna to zostaje opcja ze zmarłym mężem tylko (lub indywidualnie).
-
zuza
Tak właśnie zrobię, bo najkorzystniej rozliczyć ją z córką. Oczywiście zaliczka na podatek z poz. 45
Bardzo dziękuję WSZYSTKIM za pomoc. Pozdrawiam
Bardzo dziękuję WSZYSTKIM za pomoc. Pozdrawiam