Witam :) Mam następującą sytuację: posiadam orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym.
Pozostaję od kilku lat w związku konkubinackim. Od dwóch lat co miesiąc muszę jeździć do innego miasta po leki i na specjalistyczne leczenie szpitalne, gdyż w mojej miejscowości dzięki "życzliwości" NFZ nie udało mi się tego załatwić. Miesięcznie samochodem stanowiącym własność mojej konkubiny przejeżdżam ok. 500 km. W US złożyłem druk NIP-3 gdzie podałem miejsce zamieszkania, chociaż oficjalnie nie jestem tu zameldowany.
W związku z moją sytuacją mam następujące pytania :
- czy należy mi się ulga na samochód ?
- jeśli nie, czy są inne sposoby na zwrot chociaż części ponoszonych kosztów (np. rachunki za
paliwo na moje nazwisko ... ) ?
- czy możliwe jest uzyskanie ulgi w przypadku spisania umowy użyczenia samochodu ?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, gdyż na forum nie znalazłem podobnej do mojej sytuacji, która jest dość niespotykana.
Z góry dziękuję za pomoc .
Czy należy mi się ulga na samochód ? Nietypowa sytuacja ...
Re: Czy należy mi się ulga na samochód ? Nietypowa sytuacja ...
Przepisy mówią jasno :
"używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia, dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne,"
więc samochód musi być własnością lub współwłasnością (wpis w dowodzie rejestracyjnym), umowa użyczenia moim zdaniem nie wystarczy.
"używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia, dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne,"
więc samochód musi być własnością lub współwłasnością (wpis w dowodzie rejestracyjnym), umowa użyczenia moim zdaniem nie wystarczy.