Praca w Anglii

FMarek

Praca w Anglii

Post autor: FMarek »

Witam. Mam pytanie do profesjonalistów-znajoma która poprosiła mnie o jej rozliczenie cały 2014 rok pracowała w Anglii nie osiągając w Polsce żadnego dochodu. Jak ją rozliczyć ze skarbówką w Polsce?

snykwa

Re: Praca w Anglii

Post autor: snykwa »

Jeśli nie miała dochodów w Polsce to nie musi się rozliczać. Jeśli by jednak chciała to PIT-36 i PIT/ZG w poz. 6 Anglia i poz. 8 dochód w Angli po odliczeniu diet i KUP.

FMarek

Post autor: FMarek »

Ok dzięki za informację. Mam prośbę-jaką podstawę prawną podać tłumacząc że nie musi składać PIT-u.Bo to najprościej.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Nie ma potrzeby tłumaczenia - wynika to z ustawy o pdof.
Natomiast gdyby chciała/potrzebowała zaświadczenie o wysokości dochodu to może złożyć PIT-36+ PIT/ZG, ale nie ma takiego obowiązku.

snykwa

Gdyby jednak chciała złożyć aby mieć jakieś zaświadczenie lub potwierdzenie to rozliczenie wychodzi na 0. Więc nie musi się martwić o podatek.

Chester70

Post autor: Chester70 »

snykwa napisał(a) :
> Jeśli nie miała dochodów w Polsce to nie musi się rozliczać. Jeśli by
> jednak chciała to PIT-36 i PIT/ZG w poz. 6 Anglia i poz. 8 dochód w Angli
> po odliczeniu diet i KUP.

To jeszcze raz ja. Snykwa mam pytanie apropo Angli i nieszczęsnych diet i KUP - żeby nie zakładać nowego tematu.

Jeżeli osoba jest zatrudniona w ramach umowy / pracy agencyjnej. Agencja zatrudnia go na jakiś czas - pośrednicząc w zatrudnieniu i nie ma przywilejów pracownika (czyli urlopy, świadczenia pieniężna go nie dotyczą), ale ma odprowadzane składki emerytalne.

To Diet i KUP nie liczę, bo nie ma to znamion Umowy o pracę?, ale w której to kolumnie byś wykazał takie przychody na PIT/ZG?...Inne źródła?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

....praca może być świadczona zarówno na podstawie zatrudnienia pracowniczego (w ramach stosunku pracy) jak i zatrudnienia niepracowniczego (umowy cywilnoprawne np. umowa zlecenia, o dzieło itp.)....
Przychody z umowy zlecenia, o dzieło wpisuje się do wiersza 3 poz. 14 PIT/ZG ...działalność wykonywana osobiście...
Wg mnie agencja powinna wystawić PIT, gdzie powinny być już wszystkie odliczenia uwzględnione.
Skoro płaci ubezpieczenie to powinna być również płatnikiem podatku.

snykwa

Tak jak kolega napisał. Jeśli ma wystawiony pit przez pracodawę z kraju to mogą być już odjęte składki i KUP. Spotkałem się już z tym, że jest wystawiony pit i wtedy go wpisuję tak jak jest na tym pit lub do pit jest informacja, że diety i kup nie zostały odjęte i należy je sobie samemu odliczyć.

Chester70

Post autor: Chester70 »

Tylko że jest to jakaś Agencja w Anglii wystawiają dokumenty Payments za każdy okres zatrudnienia - co 2 tygodnie i na jego podstawie wypłacają, stąd przeliczam każdy ten dokument wg kursu poprzedzającego dzień otrzymania.

Tylko właśnie Umowa o Prace to nie jest stąd pojawiła mi się wątpliwość w którym wierszu na PIT-ZG to wykazać

"wla.gle napisał(a) :
> Wg mnie agencja powinna wystawić PIT, gdzie powinny być już wszystkie
> odliczenia uwzględnione.
> Skoro płaci ubezpieczenie to powinna być również płatnikiem podatku."

Widzę, że podatek też odprowadzają, bo mam pozycję Tax Paid, ale i tak w rozliczeniu polskim biorę tylko Total Gross Pay

snykwa

Jeśli dokumenty masz wystawione w Anglii to się zgadza musisz przeliczyć tak jak robisz. Oczywiście podatku się nie wykazuje.

Zablokowany