Waloryzacja kuucji

Wladyslawa

Waloryzacja kuucji

Post autor: Wladyslawa »

Znalazłam jeszcze coś takiego:

,,Niektórych rodzajów należności nie trzeba jednak wykazywać w PIT-8C, nawet mimo
przekonania podatników o konieczności sporządzenia tej informacji. Potwierdzają to organy
podatkowe w interpretacjach indywidualnych.
Przykładowo przychodu z innych źródeł, który trzeba by wykazać w PIT-8C, nie stanowi zwrot
uprawnionej osobie zwaloryzowanej kaucji mieszkaniowej. Tak uznał dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi
w interpretacji indywidualnej z 19 grudnia 2012 r. (sygn. IPTPB1/415-556/12-5/ASZ). Z wnioskiem o
interpretację wystąpiło towarzystwo budownictwa społecznego, które wynajmuje zarówno własne,
jak i gminne lokale mieszkalne i użytkowe osobom fizycznym i prawnym. Od najemców lokali
mieszkalnych będących osobami fizycznymi pobiera kaucję zabezpieczającą"

... i teraz nie wiem czy mam rozliczać czy nie ?

wla.gle

Re: Waloryzacja kuucji

Post autor: wla.gle »

z interpretacji - IPTPB1/415-556/12-5/ASZ)
... mając na uwadze przedstawiony we wniosku opis stanu faktycznego oraz obowiązujące przepisy prawne stwierdzić należy, iż zwrot uprawnionej osobie zwaloryzowanej kaucji mieszkaniowej nie stanowi przychodu podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Zatem, Wnioskodawca nie ma obowiązku wystawiania informacji o przychodach z innych źródeł oraz niektórych dochodach z kapitałów pieniężnych (PIT-8C), jak również informacji o dochodach oraz pobranych zaliczkach na podatek dochodowy (PIT-11).

Jeżeli zwrot kaucji mieszkaniowej nie stanowi przychodu podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych jak wynika z tej interpretacji/, to nie wykazuje się go w zeznaniu podatkowym.

Wg mnie ten PIT-8C można potraktować jako informację o wysokości wypłaconej zwaloryzowanej kaucji.

Zablokowany