jaki PIT mam wypełnić

dotka81

jaki PIT mam wypełnić

Post autor: dotka81 »

Witam,

Bardzo proszę o informację jaki PIT należy wypełnić jeżeli rozliczam się z małżonkiem. Otrzymaliśmy PIT 11, a dodatkowo mąż ma PIT 8C za odpłatne zbycie papierów wartościowych (w którym wykazana jest strata).

Będę wdzięczna za odpowiedź czy mam wypełnić PIT 37 i PIT 38 i jeszcze mam do odliczenia ulgę na dzieci ale to wykażę w PIT0???

Dziękuję

koleżanka

Re: jaki PIT mam wypełnić

Post autor: koleżanka »

bardzo dobrze napisałaś

wla.gle

Post autor: wla.gle »

dotka81 pisze;
... i jeszcze mam do odliczenia ulgę na dziec,i ale to wykażę w PIT0???

Gdyby brakło podatku do odliczenie należnej ulgi, to trzeba dołączyć PIT/UZ.
Stratę z PIT-38 można będzie odliczyć od ew. dochodów w przyszłych latach na PIT-38 /z tego samego źródła dochodów/.

hazo

Post autor: hazo »

Dzień dobry.
Córka dostała PIT-8c za wypłaconą "rekompensatę za usuwanie usterek w mieszkaniu". Taki jest podany rodzaj przychodu.
Czy to rozliczyć na PIT-38 czy na PIT-37 razem z dochodami z pracy?

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

córka rozlicza się na pit-36 wpisując tam dochody z pracy. Dochód z pit8c wpisuje w "inne źródła"

hazo

Dziękuję.
Rozumiem, że rozliczenie na druku PIT-36 tylko w tym roku w związku z tą rekompensatą. Dotychczas rozliczała się na PIT-37, bo nie prowadzi działalności gospodarczej, nie ma tez dochodów z wynajmu, dzierżawy itp.

PS. A dlaczego nie można tej kwoty rekompensaty wpisać w rubryce "Inne źródła" w zeznaniu PIT-37?

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

zgodnie z prawem dochody od których płatnik nie miał obowiązku odprowadzenia zaliczki na podatek dochodowy rozlicza się na PIT-36.

Dochody wykazane z części D PIT-8C należą właśnie do takich dochodów stąd taka forma rozliczenia.

Niektóre urzędy przymykają oko jeżeli podatnik rozliczy się na PIT-37 ale to powinieneś zasięgnąć języka w swoim urzędzie.

My Ci podajemy jak jest zgodnie z przepisami.

hazo

Bardzo, bardzo dziękuję. Nie będę ryzykować i zrobię PIT-36.

Zablokowany