Ulga na trójka dzieci - rodzice rozliczają się osobno
Ulga na trójka dzieci - rodzice rozliczają się osobno
Może ktoś pomoże mi. Mam taki problem. Małżeństwo ma 3 dzieci , mąż rozliczył się sam i odliczył sobie dwójkę dzieci. Ja mam rozliczyć jego żonę i odliczyć trzecie dziecko. Jak wypełnić PIT O jeśli na 3 dziecko jest 2000,04. Program wykazuje mi 1112,04, a jeśli wpisze ręcznie to wyskakuje komunikat błędna kwota.?
Re: Ulga na trójka dzieci - rodzice rozliczają się osobno
Program pokazuje Ci dobrze bo wychowujesz w tym wypadku 1 dziecko. Tylko wtedy gdy będziesz miała zaznaczone troje dzieci na trzecie pokaże Ci prawidłową kwotę.
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=13118.
Należało podzielić męża i żonę dziećmi. Np. mąż wszystkie od stycznia do sierpnia a żona od września do grudnia również wszystkie dzieci. Wtedy wyszło by prawidłowo. Należy pamiętać, że w PIT-0 należy wpisać dane obojga małżonków.
Edit:
Jak wpisałem 2000,04 ręcznie w E1 poz.7 to program nic nie krzyczał. Oczywiście w poz. 41 PIT-0 musi być zaznaczone, że rozliczysz samodzielnie.
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=13118.
Należało podzielić męża i żonę dziećmi. Np. mąż wszystkie od stycznia do sierpnia a żona od września do grudnia również wszystkie dzieci. Wtedy wyszło by prawidłowo. Należy pamiętać, że w PIT-0 należy wpisać dane obojga małżonków.
Edit:
Jak wpisałem 2000,04 ręcznie w E1 poz.7 to program nic nie krzyczał. Oczywiście w poz. 41 PIT-0 musi być zaznaczone, że rozliczysz samodzielnie.
Prosze o pomoc jezeli ja z żoną mamy dwojke dzieci i wspolnie sie rozliczamy natomiast mam dziecko takze z porzedniego zwiazku i tez chcem rozliczyc polowe ulgi z trzeciego dziecka wiec moje pytanie dotyczy w jakiej kolejnosci wpisać dzieci? Czy moge odliczyc polowe ulgi z 1140 tak jak matka tego dziecka czy musze odliczyc polowe z kwoty ulgi 2000??? Pomóżcie
Proszę napisać w forum PITy 2017.