praca niemcy
praca niemcy
Witam mąż pracuje w polskiej firmie w ciągu roku oddelegowany do niemiec dostał pit 11 przychód koszty dochód dochód zwolniony zaliczka
adnotacja o wartości diet przeliczonych na złote podatek zapłacony i że przychód uzyskany zagranicą nie został pomniejszony o 30% diet
moje pytanie jest następujące od której kwoty mam odliczyć te diety
adnotacja o wartości diet przeliczonych na złote podatek zapłacony i że przychód uzyskany zagranicą nie został pomniejszony o 30% diet
moje pytanie jest następujące od której kwoty mam odliczyć te diety
Re: praca niemcy
Dochód zwolniony-poz.28.
ten dochód zwolniony w pit 36 czy ZG
ewa-now pisze:
..>>i że przychód uzyskany zagranicą nie został pomniejszony o 30% diet
No właśnie, a pracodawca ma obowiązek obliczyć kwotę zwolnienia, w tym 30% diet.
Jeśli tego nie zrobił, to musisz sama zastosować zwolnienie 30% diet, dieta Niemcy 49 euro.
Chyba, że ja coś źle doczytałem? ...
..>>i że przychód uzyskany zagranicą nie został pomniejszony o 30% diet
No właśnie, a pracodawca ma obowiązek obliczyć kwotę zwolnienia, w tym 30% diet.
Jeśli tego nie zrobił, to musisz sama zastosować zwolnienie 30% diet, dieta Niemcy 49 euro.
Chyba, że ja coś źle doczytałem? ...
wartość diet jest przeliczona na złote tylko adnotacja że przychód uzyskany za granicą nie został pomniejszony o diety
Wia.gle dobrze doczytałeś. Musi sobie sama odliczyć i podejrzewam, że KUP też. Ja miałem takie rozliczenie do którego była informacja konkretna że:
-diety nie zostały odliczone i podana była już obliczona kwota w zł którą należy odjąć
-kup nie został odliczony i również była podana obliczona kwota w zł którą należy odjąć.
A co ciekawsze poniżej były podane składki do ZUS Polskiego i informacja, że zgodnie z paragrafami nie można ich odliczyć. W PIT-11 składek nie było.
-diety nie zostały odliczone i podana była już obliczona kwota w zł którą należy odjąć
-kup nie został odliczony i również była podana obliczona kwota w zł którą należy odjąć.
A co ciekawsze poniżej były podane składki do ZUS Polskiego i informacja, że zgodnie z paragrafami nie można ich odliczyć. W PIT-11 składek nie było.
o kosztach nie ma wzmianki koszty są tyko w pit 11 składki tez w 11
Odlicz diety i wpisz obliczony dochód w PIT/ZG w poz.8 a resztę z PIT-11 odpowiednio w PIT-39.
Edit: Oczywiście w PIT-36 a nie 39.
Edit: Oczywiście w PIT-36 a nie 39.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2015, o 18:23 przez snykwa, łącznie zmieniany 3 razy.