ulga prorodzinna - prośba o sprawdzenie
ulga prorodzinna - prośba o sprawdzenie
witam
Bardzo proszę Państwa o sprawdzenie: gdyż wysłałam już pit do US, ale jestem pełna niepokoju, bo jak czytam informacje, to kwota z poz 18 UZ wlicza się do dochodu przy przeliczaniu do zasiłku rodzinnego.
Tak wygląda pit 11:
przychód - 56375,59
KUP - 1 668,72
zaliczka - 4 340
ZUS społ - 7 401,68
zdrowotne - 3 617
mam pięcioro dzieci i na pierwsze dziecko odliczyłam za 6 miesięcy (556,02 zł) pozostała czwórka - cały rok
w Pit/U w poz 18 wychodzi kwota 8272,24
Po przeliczeniu dochodu do zasiłku wychodzi mi 618,58, czyli przekroczone kryterium (574 zł.) - no i oznacza to, że stracę zasiłek.
Urząd wrócił mi już pieniądze, a ja ciągle myślę jak to odkręcić? czy mogę złożyć korektę, nie wykazać wszystkich dzieci do ulgi a powstającą różnicę wpłacić do US - CZY TAK MOŻNA ZROBIĆ?
Bardzo proszę Państwa o sprawdzenie: gdyż wysłałam już pit do US, ale jestem pełna niepokoju, bo jak czytam informacje, to kwota z poz 18 UZ wlicza się do dochodu przy przeliczaniu do zasiłku rodzinnego.
Tak wygląda pit 11:
przychód - 56375,59
KUP - 1 668,72
zaliczka - 4 340
ZUS społ - 7 401,68
zdrowotne - 3 617
mam pięcioro dzieci i na pierwsze dziecko odliczyłam za 6 miesięcy (556,02 zł) pozostała czwórka - cały rok
w Pit/U w poz 18 wychodzi kwota 8272,24
Po przeliczeniu dochodu do zasiłku wychodzi mi 618,58, czyli przekroczone kryterium (574 zł.) - no i oznacza to, że stracę zasiłek.
Urząd wrócił mi już pieniądze, a ja ciągle myślę jak to odkręcić? czy mogę złożyć korektę, nie wykazać wszystkich dzieci do ulgi a powstającą różnicę wpłacić do US - CZY TAK MOŻNA ZROBIĆ?
Re: ulga prorodzinna - prośba o sprawdzenie
Możesz złożyć korektę i zwrócić pieniądze. Mnie wychodzi 650,41 jeśli liczysz na 6 osób.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2015, o 09:51 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawo do zasiłku rodzinnego, a tym samym i stosownych dodatków do tego świadczenia, będzie przysługiwało, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę albo dochód osoby uczącej się nie przekroczy kwoty:
574 zł lub
664 zł - gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne.
Przekroczenie wskazanych kwot skutkować będzie odmową przyznania tych świadczeń, chyba że dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie przekracza wartość uprawniającą daną rodzinę do zasiłku rodzinnego o kwotę niższą lub równą kwocie odpowiadającej najniższemu zasiłkowi rodzinnemu przysługującemu w okresie, na który jest ustalany. Wówczas bowiem zasiłek rodzinny przysługuje, o ile przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym.
Obecnie najniższy zasiłek rodzinny wynosi 77 zł. Jeżeli zatem dochód rodziny w przeliczeniu na osobę przekroczy dopuszczalny limit dochodów o kwotę nie wyższą niż ta wartość, wnioskowane świadczenia rodzinne będą jej przysługiwały i to w pełnej wysokości.
Może wystarczy sprawdzić w MOPS-ie, GOPS-ie - czy faktycznie stracisz prawo do zasiłku.
Czas na korektę jest /bez odsetek/ do końca kwietnia.
Podano ze strony : http://www.gofin.pl/17,2,425,134432,pod ... okosc.html
574 zł lub
664 zł - gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne.
Przekroczenie wskazanych kwot skutkować będzie odmową przyznania tych świadczeń, chyba że dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie przekracza wartość uprawniającą daną rodzinę do zasiłku rodzinnego o kwotę niższą lub równą kwocie odpowiadającej najniższemu zasiłkowi rodzinnemu przysługującemu w okresie, na który jest ustalany. Wówczas bowiem zasiłek rodzinny przysługuje, o ile przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym.
Obecnie najniższy zasiłek rodzinny wynosi 77 zł. Jeżeli zatem dochód rodziny w przeliczeniu na osobę przekroczy dopuszczalny limit dochodów o kwotę nie wyższą niż ta wartość, wnioskowane świadczenia rodzinne będą jej przysługiwały i to w pełnej wysokości.
Może wystarczy sprawdzić w MOPS-ie, GOPS-ie - czy faktycznie stracisz prawo do zasiłku.
Czas na korektę jest /bez odsetek/ do końca kwietnia.
Podano ze strony : http://www.gofin.pl/17,2,425,134432,pod ... okosc.html
Dziękuje za czas poświęcony, tym bardziej że jest niedziela i odpoczynek się należy.
Dobra podpowiedź aby upewnić się w GOPS-sie. Dodam tylko, że stanowię 7 os. rodzinę
Serdecznie pozdrawiam
Dobra podpowiedź aby upewnić się w GOPS-sie. Dodam tylko, że stanowię 7 os. rodzinę
Serdecznie pozdrawiam
przepraszam że się wtrącę ale ja dochód wyliczam trochę inaczej
jeżeli podatek odejmuje zapłacony to dodaje cały zwrot
jeżeli podatek odejmuje należny poz.126 to dodaje tylko różnice z pit UZ poz chyba 14
i to by się zgadzało czy tak czy tak to na jedno wychodzi
natomiast składkę zdrowotną liczę inaczej
składkę tą co jest w picie pod wyszczam na 9% i tą kwotę odejmuje
w pani przypadku jeżeli licząc prawidłowo dochód wynosi 46829,78 a na osobę 557,50
natomiast moim wyliczeniem wychodzi 47037,04 to na osobę wychodzi 559,96
dlatego tak wychodzi bo ja składki zdrowotne odliczyłem 4200,39 a powinno być 4407,96
a wiec tak jedno czy drugie wyliczenie oznacza ze nie straci pani zasiłku
bo jest 574 zł lub przy przekroczonym po raz pierwszy 651 zł
powodzenia : Janek
jeżeli podatek odejmuje należny poz.126 to dodaje tylko różnice z pit UZ poz chyba 14
i to by się zgadzało czy tak czy tak to na jedno wychodzi
natomiast składkę zdrowotną liczę inaczej
składkę tą co jest w picie pod wyszczam na 9% i tą kwotę odejmuje
w pani przypadku jeżeli licząc prawidłowo dochód wynosi 46829,78 a na osobę 557,50
natomiast moim wyliczeniem wychodzi 47037,04 to na osobę wychodzi 559,96
dlatego tak wychodzi bo ja składki zdrowotne odliczyłem 4200,39 a powinno być 4407,96
a wiec tak jedno czy drugie wyliczenie oznacza ze nie straci pani zasiłku
bo jest 574 zł lub przy przekroczonym po raz pierwszy 651 zł
powodzenia : Janek
Tak jeśli jest to 7 osób to dochód na osobę wyniesie tak jak podał janek5706 = 557,50.
Szkoda tylko, że od razu nie podała pani ile jest osób.
Składkę zdrowotną liczy się w ten sposób:
(przychód-składka na ub. społeczne)x0,09 (9%)
Do janek5706
>przepraszam że się wtrącę ale ja dochód wyliczam trochę inaczej
jeżeli podatek odejmuje należny poz.126 to dodaje tylko różnice z pit UZ poz chyba 14<
Obydwie metody są prawidłowe i zawsze dają ten sam wynik, więc można stosować tą która jest wygodniejsza.
Szkoda tylko, że od razu nie podała pani ile jest osób.
Składkę zdrowotną liczy się w ten sposób:
(przychód-składka na ub. społeczne)x0,09 (9%)
Do janek5706
>przepraszam że się wtrącę ale ja dochód wyliczam trochę inaczej
jeżeli podatek odejmuje należny poz.126 to dodaje tylko różnice z pit UZ poz chyba 14<
Obydwie metody są prawidłowe i zawsze dają ten sam wynik, więc można stosować tą która jest wygodniejsza.
snykwa- odnośnie mojego wyliczenia składki zdrowotnej
ja wyliczam dlatego tak bo kiedyś mojej znajomej wyliczyłem dochód
do rodzinnego i wyliczyłem prawidłowo a ona dla sprawdzenia poszła do MOPSU i poprosiła
o wyliczenie dochodu. nie chcieli jej wyliczyć ale wyliczyli i była to
kwota trochę większa którą ja wyliczyłem i zacząłem kombinować
aby uzyskać tą kwotę którą jej wyliczyli
i dopiero jak składkę z pita podlegającą odliczeniu od podatku podwyższyłem
do 9% dopiero kwota w miarę po zaokrągleniu się zgadzała
nie bardzo się znam na tym wiec nie wiem jaka jest prawidłowość odliczenia
składki zdrowotnej
janek
ja wyliczam dlatego tak bo kiedyś mojej znajomej wyliczyłem dochód
do rodzinnego i wyliczyłem prawidłowo a ona dla sprawdzenia poszła do MOPSU i poprosiła
o wyliczenie dochodu. nie chcieli jej wyliczyć ale wyliczyli i była to
kwota trochę większa którą ja wyliczyłem i zacząłem kombinować
aby uzyskać tą kwotę którą jej wyliczyli
i dopiero jak składkę z pita podlegającą odliczeniu od podatku podwyższyłem
do 9% dopiero kwota w miarę po zaokrągleniu się zgadzała
nie bardzo się znam na tym wiec nie wiem jaka jest prawidłowość odliczenia
składki zdrowotnej
janek
Składkę oblicza się tak jak podałem wyżej.
Faktem jest, że pracodawca na PIT wykazuje nam składkę którą możemy odliczyć czyli 7,75%. A my tak na prawdę płacimy 9%. Dlatego podwyższa się ją jak zauważyłeś do 9%.
Tutaj masz link do tego jak się oblicza składkę zdrowotna:
http://www.rp.pl/artykul/56660,543060-J ... zinie.html
i
http://www.gops.koszecin.pl/asp/pliki/d ... datkow.pdf
oraz zmiany od 2009 roku:
http://prawo.rp.pl/artykul/445052.html
Faktem jest, że pracodawca na PIT wykazuje nam składkę którą możemy odliczyć czyli 7,75%. A my tak na prawdę płacimy 9%. Dlatego podwyższa się ją jak zauważyłeś do 9%.
Tutaj masz link do tego jak się oblicza składkę zdrowotna:
http://www.rp.pl/artykul/56660,543060-J ... zinie.html
i
http://www.gops.koszecin.pl/asp/pliki/d ... datkow.pdf
oraz zmiany od 2009 roku:
http://prawo.rp.pl/artykul/445052.html
Dziękuję za ponowne rozwinięcie tematu.
Szczerze - wszystko mi się poplątało. Odliczałam zdrowotne z pitu, a nie 9%, no i doliczałam do dochodu całą kwotę z poz 18 z Pit/UZ, a wygląda na to, że dolicza się tylko z poz 14. Rozumiem, że zwrot z pit -37 nie zwiększa kwoty do obliczenia dochodu do zasiłku rodz.
Serdecznie pozdrawiam.
Teresa
Szczerze - wszystko mi się poplątało. Odliczałam zdrowotne z pitu, a nie 9%, no i doliczałam do dochodu całą kwotę z poz 18 z Pit/UZ, a wygląda na to, że dolicza się tylko z poz 14. Rozumiem, że zwrot z pit -37 nie zwiększa kwoty do obliczenia dochodu do zasiłku rodz.
Serdecznie pozdrawiam.
Teresa
Zwrot z PIT zwiększa kwotę dochodu do rodzinnego!!!
Są dwie metody obliczania dochodu:
Albo odejmujesz potrącone zaliczki podatku a potem dodajesz kwotę z poz. 18 PIT/UZ (czyli suma PIT i PIT/UZ).
Albo odejmujesz podatek należny (nie mylić z zaliczkami) poz. 126 PIT-37 a potem dodajesz kwotę z poz 14 PIT/UZ.
Wynik taki sam.
Proponuję aby nie mylić liczyć tak:
Przychód-KUP -składka na ub. społeczne- składka na ub. zdrowotne(wyliczona 9%)-podatek należny poz. 126 PIT-37(poz.192 PIT-36)i +kwota z poz. 14 PIT/UZ.
Są dwie metody obliczania dochodu:
Albo odejmujesz potrącone zaliczki podatku a potem dodajesz kwotę z poz. 18 PIT/UZ (czyli suma PIT i PIT/UZ).
Albo odejmujesz podatek należny (nie mylić z zaliczkami) poz. 126 PIT-37 a potem dodajesz kwotę z poz 14 PIT/UZ.
Wynik taki sam.
Proponuję aby nie mylić liczyć tak:
Przychód-KUP -składka na ub. społeczne- składka na ub. zdrowotne(wyliczona 9%)-podatek należny poz. 126 PIT-37(poz.192 PIT-36)i +kwota z poz. 14 PIT/UZ.