niskie dochody

etomalska

niskie dochody

Post autor: etomalska »

jestem rencistą ,opiekuje się chorą matką 88 lat ,mama ma niską emeryture po ojcu , czy moge sie rozlizyć z matką odliczjąc koszty opieki ,dojazdy do lekarza ,na rehabilitacje , leki Ryszard

Czech

Re: niskie dochody

Post autor: Czech »

Nie możesz się rozliczyć wspólnie z matką.

Jeżeli opiekujesz się mamą, a mama jest osobą niepełnosprawną ( ma orzeczenie o niepełnosprawności) to przysługuje ci ulga rehabilitacyjna jako opiekunowi. Oczywiście to tylko ogólne stwierdzenie, gdyż trzeba spełnić różne warunki.
Pierwszy warunek to : dochód mamy w danym roku (np.: emerytura) nie przekracza 9120 zł.
Inne warunki zależą od rodzaju wydatków rehabilitacyjnych.
Aby rozliczyć ulgę na dojazdy na zabiegi rehabilitacyjne mama musi mieć I lub II grupę , ulga na leki musi być "przepisana" przez lekarza i trzeba mieć faktury z zakupów

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Tak jak pisze Czech, jednak nie wchodzi w rachubę odliczenie ulgi na opiekuna/przewodnika, gdyż US-y kwestionują taki odpis.
Jako syn masz kodeksowy obowiązek opieki nad mamą i nie możesz z tego tytułu otrzymywać wynagrodzenia.
Opiekę masz zapewnić nieodpłatnie - tak stanowi kodeks rodzinny.

Czech

Post autor: Czech »

Nie rozumiem skąd ten wątek z "wynagrodzeniem" - nikt o to nie pytał i nikt nie odpowiadał że można.
I jeszcze to straszenie US , które nie ma żadnego związku z tematem - po co ?
I w końcu niby się z Czechem zgadzasz, jednak....
Mam kompletny mętlik w głowie , a co dopiero pytający ...

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Czech pisze
....to przysługuje ci ulga rehabilitacyjna jako opiekunowi.
Odebrałem to jako ulga na opiekuna/przewodnika - tak to jest ujęte w wykazie ulg rehabilitacyjnych.

Poza tym pytający pisze...>czy mogę się rozliczyć z matką odliczając koszty opieki..... ???.
Brak doprecyzowania w pytaniu o jaka opieka...

Poza tym ulga nie należy się osobie/opiekunowi, tylko "osobie mającej na utrzymaniu osobę niepełnosprawną"- oczywiście pod pewnymi warunkami, które wymieniłeś i z którymi się zgadzam.

Niestety w pierwszej grupie pokrewieństwa taka ulga jest kwestionowana przez US.
np. http://serwisy.gazetaprawna.pl/pit/arty ... cyjna.html

Zablokowany