Dzień dobry
Otrzymałem PIT 11 za 2014 r. oraz PIT 8C r; jestem rozwiedziony i płacę alimenty na dwoje dzieci. Czy mogę rozliczyć się PIT-em 36? Drugie pytanie: czy mogę rozliczyć w pełnej wysokości ulgę na dwoje dzieci.
Pozdrawiam
PIT 36 I ULGA NA DZIECI
Re: PIT 36 I ULGA NA DZIECI
Tak rozliczasz się na PIT-36. PIT-8C w "inne źródła".
Jeśli nie jesteś pozbawiony władzy rodzicielskiej to możesz odliczyć ulgę prorodzinną. Co do pełnej wysokości to oczywiście tak - jeśli dogadasz się z byłą małżonką i Ona nie odliczy ulgi.
Przeczytaj artykuł bo wiek dzieci też ma znaczenie.
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... innej.html
Jeśli nie jesteś pozbawiony władzy rodzicielskiej to możesz odliczyć ulgę prorodzinną. Co do pełnej wysokości to oczywiście tak - jeśli dogadasz się z byłą małżonką i Ona nie odliczy ulgi.
Przeczytaj artykuł bo wiek dzieci też ma znaczenie.
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... innej.html
Ostatnio zmieniony 11 mar 2015, o 15:12 przez snykwa, łącznie zmieniany 2 razy.
Rozliczasz się na pit-36.
Płacenie alimentów nie upoważnia do odliczania ulgi prorodzinnej.
Odliczać ulgę można w sytuacji gdy się ma władzę rodzicielską i tę władzę rodzicielską się sprawuje - czyli uczestniczy się w wychowywaniu dzieci.
W sytuacji Twojej - po uzgodnieniu z matką dzieci, możecie się ulgą podzielić, jeśli spełniony jest warunek uczestniczenia w wychowywaniu dzieci.
Płacenie alimentów nie upoważnia do odliczania ulgi prorodzinnej.
Odliczać ulgę można w sytuacji gdy się ma władzę rodzicielską i tę władzę rodzicielską się sprawuje - czyli uczestniczy się w wychowywaniu dzieci.
W sytuacji Twojej - po uzgodnieniu z matką dzieci, możecie się ulgą podzielić, jeśli spełniony jest warunek uczestniczenia w wychowywaniu dzieci.
-
Bardzo dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
jaki rodzaj przychodu masz w PIT-8C ?
bo to nie zawsze rozlicza się w PIT-36
bo to nie zawsze rozlicza się w PIT-36