koszty uzyskania
koszty uzyskania
Witam czy mogę wpisać koszty uzyskania w pełnej wysokości za zwolnienie lekarskie, zwolnienie lekarskie z tytułu ciąży od lutego do września.
Re: koszty uzyskania
jeżeli podatnik był na zwolnieniu to nie było świadczenia pracy a więc KUP za te miesiące nie przysługują.
zdublowany post, do usunięcia
Wpisujesz tyle ile jest KUP na pit-11.
Niekoniecznie wpisuje tyle ile jest w PIT-11, bo może płatnik nie uwzględnił kosztów wypłacając wynagrodzenie chorobowe, ale to jest do sprawdzenia.
do Wirusa - kup nie są związane ze świadczeniem pracy, lecz z otrzymaniem przychodu z tytułu stosunku pracy. Jeśli było wypłacone wynagrodzenie chorobowe, to kup są należne za ten miesiąc.
do Wirusa - kup nie są związane ze świadczeniem pracy, lecz z otrzymaniem przychodu z tytułu stosunku pracy. Jeśli było wypłacone wynagrodzenie chorobowe, to kup są należne za ten miesiąc.
koleżanka napisał(a) :
> do Wirusa - kup nie są związane ze świadczeniem pracy, lecz z otrzymaniem
> przychodu z tytułu stosunku pracy. Jeśli było wypłacone wynagrodzenie
> chorobowe, to kup są należne za ten miesiąc.
No fakt, zgadzam się tylko, że markopolo pisze o kilkumiesięcznym zwolnieniu za które płaci zus. Tylko pierwszy miesiąc płaci płatnik i myślę, że je uwzględnił w pit-11 chociaż mógłby markopolo podać dane z pit-11 to byśmy się upewnili. Ja zrozumiałem post markopolo jako pytanie czy może sobie wpisać kupy za cały rok pomimo siedzenia na zwolnieniu lekarskim.
> do Wirusa - kup nie są związane ze świadczeniem pracy, lecz z otrzymaniem
> przychodu z tytułu stosunku pracy. Jeśli było wypłacone wynagrodzenie
> chorobowe, to kup są należne za ten miesiąc.
No fakt, zgadzam się tylko, że markopolo pisze o kilkumiesięcznym zwolnieniu za które płaci zus. Tylko pierwszy miesiąc płaci płatnik i myślę, że je uwzględnił w pit-11 chociaż mógłby markopolo podać dane z pit-11 to byśmy się upewnili. Ja zrozumiałem post markopolo jako pytanie czy może sobie wpisać kupy za cały rok pomimo siedzenia na zwolnieniu lekarskim.
i dobrze zrozumiałeś pytanie, bo takie ono było :)
ja tylko uściśliłam twój komentarz odnośnie kosztów, tylko gwoli wyjaśnienia tematu
ja tylko uściśliłam twój komentarz odnośnie kosztów, tylko gwoli wyjaśnienia tematu
i chwała Ci za to koleżanko że jesteś czujna i uzupełniasz nasze myśli ;)
Świadczenie wypłacane było przez pracodawcę nie przez zus i za cały rok ze stosunku pracy bez względu czy to L4 czy świadczenie urlopu macierzyńskiego.
hmmm. Potwierdź bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Kobieta siedziała na zwolnieniu lekarskim z powodu ciąży a pensję co miesiąc płacił jej pracodawca?