Problem z wysyłką zeznania z załacznikiem PIT/D

alicjab4

Problem z wysyłką zeznania z załacznikiem PIT/D

Post autor: alicjab4 »

Witam!
Mam problem z wysłaniem PIT-37 z załacznikami PIT/O i PIT/D. Wyjasniam, że w PIT/D wykazałam tylko wydatki nie zrealizowane w roku ubiegłym (jako prawo nabyte z lat wczesniejszych) odliczane od podatku a nie od dochodu. Zeznanie za 2014r. sporzadziłam importując dane z programu PIT-y 2013. Otrzymałam nastepujacy komunikat:

Raport modułu wysyłania danych do systemu e-Deklaracje.
Data i czas operacji: 2015-02-26 18:34:59

Zainicjowano wysyłanie danych zeznania: PIT-37(20)(za 2014) do systemu e-Deklaracje.
Czytanie pliku definicji: res.PIT37_20.DIGX
Czytanie zakończone
Trwa tworzenie danych XML".
Wystąpiły błędy podczas tworzenia pliku XML. Wysyłanie zeznania nie może być kontynuowane.

[Błędy walidacji danych]
Nazwa: zd:element, Deklaracja.Zalaczniki.Zalacznik_PIT_D.PozycjeSzczegolowe.zd:P_17, Opis: Wydatki mieszkaniowe poniesione w roku podatkowym - rodzaj, Wartość: , Nr Wywołania: 0 Komunikat: Tekst nie może być pusty.

---------------------------------------------

Z poważaniem

PiotrH

Re: Problem z wysyłką zeznania z załacznikiem PIT/D

Post autor: PiotrH »

Miałem podobny problem ale z pitem B - tam wystarczyło cokolwiek wpisać a potem to skasować i wtedy dało się to wysłać.

Piotr

M.K.

Post autor: M.K. »

Trzeba usunąć niepotrzebne "0" w sekcji z pozycją 17.

alicjab4

Post autor: alicjab4 »

Dzięki za podpowiedź ale w poz. 17 nie było nic więc pomyślałam, że może chodzi o to że w poz. 17 nie ma nic a program w poz. 18 automatycznie wstawił 0 i tutaj mu nie gra. Faktycznie po skasowaniu zera w poz. 18 zeznanko poszło w eter.
Dzięki pozdrawiam wszystkich Alicja

aga51

Post autor: aga51 »

Pomocy!
U mnie "sztuczki" z poz. 17 w PIT/D nie działają.
Nadal nie można wysłać zeznania.

Wyświetla się komunikat:

Zainicjowano wysyłanie danych zeznania: PIT-37(20)(za 2014) do systemu e-Deklaracje.
Czytanie pliku definicji: res.PIT37_20.DIGX
Czytanie zakończone
Trwa tworzenie danych XML".
Wystąpiły błędy podczas tworzenia pliku XML. Wysyłanie zeznania nie może być kontynuowane.

[Błędy walidacji danych]
Nazwa: zd:element, Deklaracja.Zalaczniki.Zalacznik_PIT_D.PozycjeSzczegolowe.zd:P_17, Opis: Wydatki mieszkaniowe poniesione w roku podatkowym - rodzaj, Wartość: , Nr Wywołania: 0 Komunikat: Tekst nie może być pusty.

Dziękuję za odpowiedź!

M.K.

Jakie sztuczki? Czy w poz.18 jest 0 ?

Ares

Post autor: Ares »

Dodam, że problemy z pitem D dotyczą tylko zeznań zaimportowanych z poprzedniego roku, przy dołączeniu nowego pitu D problemów nie ma, więc trzeba chyba przeanalizować importowane dane z 2013 do pitu D

M.K.

To jedno 0 powoduje, że cała sekcja jest brana do XML. W nowszej wersji pit-ów będzie pomijane to zero.

Zablokowany