PIT-37+PIT-0; Status 414, błąd w danych autoryzujących

broadway1973

PIT-37+PIT-0; Status 414, błąd w danych autoryzujących

Post autor: broadway1973 »

Od 2 dni nie moge wyslac zeznania PIT-37 z zalacznikiem PIT-0. Jestem osoba fizyczna, nie posluguje sie podpisem kwalizfikowanym. PIT dotyczy wspolnego zeznania mojego i zony. KOrzystam z programu od poczatku jego istnienia, a problem napotykam po raz pierwszy. Od kilku lat mam rowniez zainstalowane E-Deklaracje i rowneiz nei bylo problemu. Tymczasem teraz status informuje, ze "Dane nie zostaly przyjete przez system e-Deklaracje". czy e-Deklaracje sa obecnie czescia tego systemu? A jesli nie, to dlaczego wystepuje taki problem? Oto raport:

[color=#FF4000]"Raport modułu wysyłania danych do systemu e-Deklaracje.
Data i czas operacji: 2015-02-26 08:06:13

Zainicjowano wysyłanie danych zeznania: PIT-37(20)(za 2014) do systemu e-Deklaracje.
Czytanie pliku definicji: res.PIT37_20.DIGX
Czytanie zakończone
Trwa tworzenie danych XML".
Trwa podpisywanie danych i wysyłanie.
Zainicjowano odczytywanie statusu dokumentu c4b6f961490bfa3b3e10790a9bf3685e z systemu e-Deklaracje danych zeznania: PIT-37(20)(za 2014)
Status informuje że wystąpiły błędy! Dane nie zostały przyjęte przez system e-Deklaracje.

Odczytany status danych:
Data i czas wysłania danych: 2015-02-26 08:07:10
Identyfikator danych: c4b6f961490bfa3b3e10790a9bf3685e
Numer statusu: 414
Opis statusu: Weryfikacja negatywna – błąd w danych autoryzujących (np. błąd w nazwisku, pierwszym imieniu, dacie urodzenia, NIP, numerze PESEL, kwocie przychodu)

KONIEC odczytywania statusu z systemu e-Deklaracje danych zeznania: PIT-37(20)(za 2014)
KONIEC wysyłania danych zeznania: PIT-37(20)(za 2014) do systemu e-Deklaracje."[/color]

Gdyby dane byly niekompletne lub w jakis sposob niewlasciwe w ramach samego zeznania to nie moglbym przejsc do wyslania. Dane w systemie, do ktorego wysylam PIT sa identyczne (mam bowiem wydruk z poprzedniego zeznania, wydruk z urzedu skarbowego, czyli postac, w jakiej dokument trafia do urzedu i w rubrykach nie ma bledu). Oczywiscie rozni sie on w formie od zeznania, jakie skladamy. Poza tym sprawdzilem dane w tymze zeznaniu i nie ma zadnego bledu, zadna dana nie zawiera bledu.

Plik XML zostaje podpisany danymi z zeznania - ok.

Przy okazji dodam, ze nie moge nic wkleic w pole tekstowe postu. W ustawieniach nie znalazlem opcji, ktora to determinuje, jak rowniez nie wiem dlaczego mam zablokowany BBCode, skoro w ustawieniach mam ODBLOKOWANY. Troche to bez sensu bo nie moge wkleic calej tresci komunikatu, a nie bede go przeciez przepisywal recznie. Nie moge tez dolaczyc pliku np. JPG, czyli linku do niego, bo nie dziala BBCode.

Dopiero gdy ZAPISZE KOPIE ROBOCZA to moge wejsc w KOPIE ROBOCZE i dalej EDYTUJ i dopiero teraz mam umozliwione wklejanie.

Zalezy nam na szybim odzyskaniu nadplaty, wiec czas ma znaczenie.

Pozdrawiam
Adam

Wirus
Kontakt:

Re: PIT-37+PIT-0; Status 414, błąd w danych autoryzujących

Post autor: Wirus »

ktoś tu na forum pisał, że czasami kwotę przychodu z zeszłego roku przyjmuje z przecinkiem a czasami z kropką. Sprawdź u siebie.

Rozumiem, że wpisujesz kwotę przychodu z zeszłego roku osoby która widnieje w tegorocznym zeznaniu jako 1-sza czyli podatnik?

M.K.

Post autor: M.K. »

"czy e-Deklaracje sa obecnie czescia tego systemu? A jesli nie, to dlaczego wystepuje taki problem? "

Nie rozumiem pytania. e-Deklaracje to system Ministerstwa Finansów, który przyjmuje zeznania składane drogą elektroniczną. Od kilku lat program PITy oferuje wysyłanie zeznań do tego systemu.

A co do BBCode to nawet nie wiem co to jest. Czy chodzi o właściwość tego forum?

Co roku są zgłaszane problemy z autoryzacją danych. Często okazuje się, że w którejś danej jest np. dopisana spacja.
Kropka czy przecinek w kwocie nie powinna mieć znaczenia.

broadway1973

Do tej pory w raporcie nie pojawiala mi sie informacja o "e-Deklaracjach". Wiem, ze sa czescia systemu, ale nigdy w raporcie nie widnial symbol ani informacja od e-deklaracji. Przynajmniej ja tak nei mialem, a zadnej z wersji PIT-ow. Nie mam w tym komputerze raportow, ale moglbym je pokazac. Weryfikacje pochodza z systemu, gdzie widnieje inny opis. Moze to kwestia tylko wprowadzenia TEKSTU do raportu, a wiec kwestia formalna, nie zas wlasciwosc systemu.

Jesli chodzi o BBCode to jest to wlasciwosc calego forum, ktore jest podlaczone do tego typu systemu edycji. Niestety BBCode nie zadzialal i edycja z jego uzyciem nie jest u mnie mozliwa. Na tym samym komputerze korzystam z innych forow, gdzie kod dziala poprawnie.

Kod mozna wlaczyc/wylaczyc spod panelu uzytkownika.

Niestety nei moge odpowiedziec poprzedniej osobie, gdyz pod nia nie ma opcji "ODPOWIEDZ". Wiec odpowiadajac osobie "WIRUS" moge powiedziec, ze do tej pory system nie żądał wpisania kwoty z przecinkiem lub bez gdyz zawsze bylo napisane, ze nalezy wstawic kwote w zaokragleniu do pelnego zlotego. Obecnie nie ma takiej informacji. Korzystam tez z e-Deklaracji do wysylania deklaracji VAT co miesiac jako osoba fizyczna. Tam nalzey podac wlasnie kwote bez miejsc dziesietnych. Ale moge sprobowac.

Pozdrawiam
Adam

broadway1973

Jeszcze do WIRUSA
Nie, nie moze to byc kwota przychodu jako podatnik, tylko jako malzonek. Taka kwote podawalem zawsze poprzednio i tym razem tez system prosi mnie o te kwote, czyli kwote z pozycji 95 (malzonek).

http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/pi ... /4937587/1

Poza tym kwota wwidniejaca w sytemie urzedu skarbowego jest TAKZE bez miejsc po przecinku.

Wirus
Kontakt:

źle interpretujesz komunikaty.

nie mylisz czasem kwoty podatku od kwoty przychodu?

Kwota przychodu przy wysyłce PITów zawsze musi być z miejscami po przecinku. Nie ma mowy o żadnym zaokrąglaniu i w zeszłych latach też tak było więc musiałeś coś pomylić

Kwotę przychodu podajesz tylko osoby która teraz widnieje w zeznaniu jako podatnik.

Przykład:

Zeznanie za 2013 złożone było w formie
Ty jako podatnik (1 osoba w zeznaniu)
Małżonka jako małżonek (2 osoba w zeznaniu)

a) Jeżeli teraz w zeznaniu za 2014 jest taka sama kolejność to podajesz kwotę przychodu tylko Twoją.
b) Jeżeli teraz w zeznaniu za 2014 kolejność jest odwrócona to podajesz kwotę przychodu tylko małżonki.

Mam nadzieje, że teraz sobie poradzisz

snykwa

Post autor: snykwa »

Musi być kwota przychodu z zeszłego roku osoby, która jest na tegorocznym rozliczeniu jako podatnik.
Dokładnie tak jak napisał Wirus.

broadway1973

Problem rozwiazany. Cos mnie tknelo po przeczytaniu krotkiego zdania od SNYKWA:
"Musi być kwota przychodu z zeszłego roku osoby, która jest na tegorocznym rozliczeniu jako podatnik."
Dzieki ;)

A kto w zasadzie teraz jest podatnikiem? Pewnie Wy takze nie wiedzieliscie, ze zeznanie to wysyla oficjalnie... MOJA ZONA (podatnik TERAZ). Tyle, ze ja to robie fizycznie i ja klepię w klawiature i wypelniam zeznanie w komputerze. Tak dlugo to robie (odkad jestesmy malzenstwem), ze juz mysle, ze to jest MOJE zeznanie (jak wczesniej wymienione deklaracje ktore skladam co miesiac). A wiec jasne jest, ze nikt nie bedzie pytal MOJA ZONE (bo musze sie w nia wcielic na chwile) o kwote przychodzu jej MEZA za 2013 rok;)

A wiec MOJA ZONA jest TERAZ podatnikiem, gdyz wypelniam i WYSYLAM wszystko w jej imieniu. Zafiksowalem sie na tym, ze to JA wysylam PIT-37, a ja po prostu odwalam od zawsze papierkowa/brudna robote za zone, he,he ;) Ale jesli chodzi o reszte to nie do konca macie, jesli chodzi o "miejsca po przecinku". Jesli wpisuje sie kwote MALZONKA to jest ona bez groszy. Jesli zas chodzi o kwote PODATNIKA, to jest ona, owszem, z groszami. I tak sie je wpisuje, jak wpisalo sie w zeznaniu (tudziez jak przepisal ja program do wypelniania zeznania).

Po Waszych postach siegnalem do teczki i wyjalem wydruk z urzedu, po ktory specjalnei pojechalem jakis czas temu, wlasnie w celu sprawdzenia tej kwoty, bo wszystko posiałem w starym komputerze, ktory padl i nie skopiowalem jeszcze zawartosci dysku. Musialem wiec udac sie do urzedu, bo telefonicznie nie podaje sie KWOTY PRZYCHODU (a nie wydrukowalem sobie zeznania po tym, jak je wyslalem elektronicznie). Potrzebna mi ona byla do INNEGO ZEZNANIA, ale nie bylem w stanie ani jej znalezc, ani podliczyc po raz kolejny, gdyz wszelkie dane finansowe zostaly pogrzebane w starym dysku w zdechłym na amen komputerze. Musialem niestety jechac do urzedu, by poznac jedna jedyna kwote. Oczywiscie na miejscu poproszono mnie o napisanei podania, uzasadnienie, po czym jeszcze pani mnie pouczyla, ze nie moge w podaniu ozyc slwoa KOPIA ZEZNANIA, tylko WYDRUK zeznania. Bo KOPIA to jest w archiwum (ciekawe, jakie to "archiwum" musi byc wielkie by przechowac KOPIE pliku w foramcie XML). A wiec musialem skreslic slowo KOPIA i podpisac sie pod ta poprawka. Po czym pani nie umiala tego wydrukowac, pomogla jej inna pani. Ale trwalo to wszystko 40 minut. Znam lepszy sposob na podanie podatnikowi tego typu danych bez koniecznosci jego przyjazdu do urzedu. Tragedia, wiocha i wstyd. A wszystko to ksoztowalo nas pare ladnych milionow.

No ale co widze. Tam sa tylko podane numery i obok numerow to, co zarejestrowal system. A system przepisuje tylko SAME AKTYWNE KOMORKI, wiec same znaki z komorek o odpowiednich numerach. A wiec zarejestrowal kwote/znaki (umowmy sie, ze to bedzie moj przychod) 1000 (bez groszy). Poza tym spojrzalem na wydruk i kobieta po moim pytaniu (bo juz nawet swolalem sie spytac, tak sie zakrecilem) wpisala mi sama, cytuje "kwota z pozycji 95, przepisac" i wziela "1000" w kolko. Ale jak mowie, to bylo potrzebne do innego zeznania/deklaracji.

Jak nie kręcił, gdy mowa o malzonku z pozycji 95 to chodzi o kwote bez groszy, bo takową wpisuje sie do zeznania. Kwota musi byc PRZEPISANA z pozycji 95. A w pozycji 95 to kwota BEZ miejsc po przecinku. Kwota z poz. 64 jest podana co do grosza, wiec i takowa przepisujemy.

Ok, jeszcze raz serdecznie dziekuje i pozdrawiam Was, zyczac milego wieczoru ;)
Adam

Wirus
Kontakt:

dalej źle rozumujesz

zarówno kwota z poz 64 jak i 95 jest kwota z groszami a to że w Twoim przypadku tak się złożyło, że jedna z nich była równo 1000 to tylko i wyłącznie przypadek/szczęście. Jeżeli pracodawca zapłaciłby chociaż 1gr więcej to zapewniam Cię, że ta kwota równieć wyświetliła by się z groszami i w systemie US równiez by była z groszami.

> broadway1973 napisał:
> Cos mnie tknelo po przeczytaniu krotkiego zdania od SNYKWA:
> "Musi być kwota przychodu z zeszłego roku osoby, która jest na tegorocznym rozliczeniu jako podatnik."

Przecież napisałem Ci to samo wyraźnie w pierwszej odpowiedzi:

> Wirus napisał:
> Rozumiem, że wpisujesz kwotę przychodu z zeszłego roku osoby
> która widnieje w tegorocznym zeznaniu jako 1-sza czyli podatnik?

W części C PITa jest wyraźnie rozróżnienie:
C.1. DOCHODY I STRATY PODATNIKA
C.2. DOCHODY I STRATY MAŁŻONKA

dziubek102

Post autor: dziubek102 »

A ja nadal nie mogę wysłać dane na 100% dobre zaimportowane z 2013 które poszło bez problemu, kwota wpisana i 414... zostaje z papierkiem iść...

Zablokowany