Witam,
Rozliczyłam rodziców za pomocą systemu e-deklaracje. Rozliczyłam ich indywidualnie. Mama otrzymała już zwrot podatku, tata jeszcze nie. Okazało się, że gdyby rozliczyli się wspólnie otrzymali by 3 razy więcej pieniędzy..Czy mogę złożyć korektę ich zeznania? Jak to zrobić (wysłać korektę deklaracji mamy czy taty?) i co z pieniędzmi, które mama już otrzymała?
Trochę namieszałam i zastanawiam się czy mogę to jeszcze odkręcić..Z góry dziękuję za pomoc.
korekta zeznania - (rozliczenie indywidualne a wspólne)
-
ewelajna91
Re: korekta zeznania - (rozliczenie indywidualne a wspólne)
Korektę możesz złożyć do 30 kwietnia. Wysyła się wspólne rozliczenie i w opisie do powodu korekty napisz np. "zmiana z rozliczenia indywidualnego na rozliczenie wspólne".
Trzeba tylko pamiętać, że przy wysyłaniu korekty jako przychód autoryzujący należy podać przychód z zeszłego roku osoby, która będzie pierwsza na rozliczeniu wspólnym.
Tak to widzę.
Co do pieniędzy- jeśli po rozliczeniu mieliby większe pieniądze to US powinien wypłacić Im różnicę.
Trzeba tylko pamiętać, że przy wysyłaniu korekty jako przychód autoryzujący należy podać przychód z zeszłego roku osoby, która będzie pierwsza na rozliczeniu wspólnym.
Tak to widzę.
Co do pieniędzy- jeśli po rozliczeniu mieliby większe pieniądze to US powinien wypłacić Im różnicę.
Dołączę się.
Prawdopodobnie znajomej w zeszłym roku nie uwzględnił ktoś kto robił zeznanie roczne pitu z Urzędu Pracy, a rozliczono ją z małżonkiem.
Czy jeśli teraz chciałbym zrobić jej korektę uwzględniając ten nieszczęsny pit ale osobno (tylko ją) to mogę to jeszcze zrobić czy tylko i wyłącznie do zeszłego roku muszę wykonać korektę wspólnego rozliczenia?
Z pewnych powodów osoba ta nie chciałaby być rozliczana z małżonkiem mimo braku przeszkód, bo ma trochę utrudniony kontakt z nim.
Dlatego nie wiem do końca czy jest taka możliwość, by rozliczyć (poprzez korektę) tylko żonę z wszystkimi ulgami rodzinnymi. Co dzieje się z rozliczeniem męża?
Prawdopodobnie znajomej w zeszłym roku nie uwzględnił ktoś kto robił zeznanie roczne pitu z Urzędu Pracy, a rozliczono ją z małżonkiem.
Czy jeśli teraz chciałbym zrobić jej korektę uwzględniając ten nieszczęsny pit ale osobno (tylko ją) to mogę to jeszcze zrobić czy tylko i wyłącznie do zeszłego roku muszę wykonać korektę wspólnego rozliczenia?
Z pewnych powodów osoba ta nie chciałaby być rozliczana z małżonkiem mimo braku przeszkód, bo ma trochę utrudniony kontakt z nim.
Dlatego nie wiem do końca czy jest taka możliwość, by rozliczyć (poprzez korektę) tylko żonę z wszystkimi ulgami rodzinnymi. Co dzieje się z rozliczeniem męża?
Korekta - to takie samo rozliczenie tylko zostały do niego wprowadzone zmiany, ale nadal pozostaje takim samym rozliczeniem.
Szczerze - nie wiem na 100% czy można zmieniać w ten sposób rozliczenie.
W drugą stronę -czyli z indywidualnego na wspólne - nie można.
Może ktoś miał taką sytuację ..
Szczerze - nie wiem na 100% czy można zmieniać w ten sposób rozliczenie.
W drugą stronę -czyli z indywidualnego na wspólne - nie można.
Może ktoś miał taką sytuację ..
1.Z wspólnego na indywidualne jest możliwe, jeśli przyczyną korekty jest błąd np. nie mieli prawa do wspólnego rozliczenia dochodów-wtedy muszą oboje złożyć nowe rozliczenia.
2.A tutaj znalazłem interpretację, która wyjaśnia tą sytuację z zapytania, tak mnie się zdaje.
IBPBII/1/415-901/11/MK
http://www.podatki.biz/interpretacje/0213047.txt
A tu jeszcze wątpliwości / http://taxall.pl/forum/viewtopic/57316/page:1/
Jeśli się mylę - proszę o sprostowanie.
2.A tutaj znalazłem interpretację, która wyjaśnia tą sytuację z zapytania, tak mnie się zdaje.
IBPBII/1/415-901/11/MK
http://www.podatki.biz/interpretacje/0213047.txt
A tu jeszcze wątpliwości / http://taxall.pl/forum/viewtopic/57316/page:1/
Jeśli się mylę - proszę o sprostowanie.
wla.gle napisał(a) :
> 1.Z wspólnego na indywidualne jest możliwe, jeśli przyczyną korekty jest
> błąd np. nie mieli prawa do wspólnego rozliczenia dochodów-wtedy muszą
> oboje złożyć nowe rozliczenia.
>
Akurat w moim przypadku będzie to niekorzystne rozliczenie, bo z tytułu rozliczenia "dodatkowego" pitu z Urzędu Pracy wyjdzie niewielka kwota jaką trzeba zwrócić do urzędu skarbowego (czyżby osoba rozliczająca pit specjalnie go nie ujęła?).
Co prawda nie następuje rezygnacja z ulgi prorodzinnej w korekcie rozliczenia ale przecież muszę uwzględnić niewykazany w pierwotnym zeznaniu przychód. Czy ten powód starczy do skorzystania z osobnego rozliczenia (w postaci korekty jednego z małżonków, bo drugi jakby nas nie interesuje ;) )
Ale dzięki za info i pomyślimy dalej co z tym zrobić, bo pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją ;)
> 1.Z wspólnego na indywidualne jest możliwe, jeśli przyczyną korekty jest
> błąd np. nie mieli prawa do wspólnego rozliczenia dochodów-wtedy muszą
> oboje złożyć nowe rozliczenia.
>
Akurat w moim przypadku będzie to niekorzystne rozliczenie, bo z tytułu rozliczenia "dodatkowego" pitu z Urzędu Pracy wyjdzie niewielka kwota jaką trzeba zwrócić do urzędu skarbowego (czyżby osoba rozliczająca pit specjalnie go nie ujęła?).
Co prawda nie następuje rezygnacja z ulgi prorodzinnej w korekcie rozliczenia ale przecież muszę uwzględnić niewykazany w pierwotnym zeznaniu przychód. Czy ten powód starczy do skorzystania z osobnego rozliczenia (w postaci korekty jednego z małżonków, bo drugi jakby nas nie interesuje ;) )
Ale dzięki za info i pomyślimy dalej co z tym zrobić, bo pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją ;)