renta rodzinna
renta rodzinna
witam siostra dała mi pit 40A renta rodzinna.wypełniam pit 37 dla osób samotnie wychowujacych dzieci
czy dobrze mi obliczył program
przychód 13050.96 pobrany podatek 1456,składka na ube zdrowotne 337.16zl do zwrotu wychodzi mi 556zl czy to jest dobrze wyliczone..tak zwrot czy program żle mi wyliczył.
dziekuje
czy dobrze mi obliczył program
przychód 13050.96 pobrany podatek 1456,składka na ube zdrowotne 337.16zl do zwrotu wychodzi mi 556zl czy to jest dobrze wyliczone..tak zwrot czy program żle mi wyliczył.
dziekuje
Re: renta rodzinna
Jeśli liczysz dla samotnie wychowującej to dobrze wyliczył. Zwrot ulgi 556 zł.
a dlaczego nie ma odliczenia ulgi na dziecko ?
Koleżanko na to nie wpadłem (zasugerowałem się pytaniem) - faktycznie co z ulgą prorodzinną?
to jest jeszcze coś do odliczenia wpisania.Nigdy nie odliczałem ulgi na dzieci[ pierwszy raz rozliczam siostre a ma dwoje dzieci] jak mam to zrobić proszę o wskazówki
Dołącza się PIT-0. Wypełnia się pola w sekcji E. Wpisuje się pesele i zaznacza się kwadraciki np. "cały rok". Potem klika się w poz. 41 i zaznacza drugi kwadracik od góry, że program sam policzy. Resztę zrobi program. Jeśli wychowywała dwoje dzieci cały rok należy jej się 2224,08 zł. Jeśli załączy PIT/UZ to odzyska resztę brakującą po odliczeniu podatku. Powinna mieć do zwrotu 1456+337,16.
"to jest jeszcze coś do odliczenia wpisania.Nigdy nie odliczałem ulgi na dzieci[ pierwszy raz rozliczam siostre a ma dwoje dzieci] jak mam to zrobić proszę o wskazówki" - a dlaczego nie odliczano ulgi na dzieci ? Ta pani nie wiedziała, że można to odliczać ?
Dzieci w jakim są wieku ?
Jeśli były spełnione warunki do odliczania ulgi, to można się pokusić o skorygowanie jej zeznań, może nawet z kilku lat. Dodatkowa kasa na pewno by się jej przydała.
Dzieci w jakim są wieku ?
Jeśli były spełnione warunki do odliczania ulgi, to można się pokusić o skorygowanie jej zeznań, może nawet z kilku lat. Dodatkowa kasa na pewno by się jej przydała.
może siostra wiedział ale mi nic nie wspomniała .pit wypelniłem ale nie złozyłem.
siostra jest wdową a dzieci w wieku szkolnym ma 3 wiek 15 .14 ,6 lat.
mam dobrać pit 0 i wpisać dane dzieći?
siostra jest wdową a dzieci w wieku szkolnym ma 3 wiek 15 .14 ,6 lat.
mam dobrać pit 0 i wpisać dane dzieći?
PIT-0 i PIT/UZ. I postępuj tak jak napisałem dwa posty wyżej.
Skoro pierwszy raz robisz siostrze zeznanie, to jednak proponuję rozeznanie sytuacji czy faktycznie nigdy nie odliczała ulgi na dzieci. I zachęcam do zrobienia korekty pitów, jeśli w ten sposób można byłoby coś uszczknąć fiskusowi.