ulga na dziecko niepełnosprawne

justyna12

ulga na dziecko niepełnosprawne

Post autor: justyna12 »

Witam,
czy jest jakaś górny limit przychodów jaki może osiągnąć dziecko niepełnosprawne będące na utrzymaniu rodziców, aby można skorzystać z ulgi prorodzinnej?

Moja córka (24lata) jest osobą niepełnosprawną i pobiera rentę socjalną. Dodatkowo w 2014r. osiągnęła przychód w wsyokości ok.5 tys. zł. Czy w takim przypadku dziecko powinno złożyć samo za siebie deklaracje?

snykwa

Re: ulga na dziecko niepełnosprawne

Post autor: snykwa »

"Na dzieci niepełnosprawne ulgę można odliczać bez względu na ich wiek (w przypadku pozostałych dzieci górna granica wieku na potrzeby ulgi to 25 lat). Do dorosłych dzieci niepełnosprawnych nie mają także zastosowania wymogi: nauki w szkole i nieuzyskiwania dochodów (powyżej 3089 zł rocznie). Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku wszystkich dzieci ulga prorodzinna nie może być odliczana, gdy do dziecka miały zastosowanie w roku podatkowym przepisy o podatku linowym, karcie podatkowej lub ryczałcie ewidencjonowanym (z wyjątkiem ryczałtu od przychodów z najmu).
Jedynym warunkiem odliczania ulgi na pełnoletnie dzieci niepełnosprawne bez względu na wiek jest otrzymywanie przez nie jednego ze świadczeń. Są to: renta socjalna, zasiłek pielęgnacyjny, dodatek pielęgnacyjny."
Dziecko ze swoich dochodów rozlicza się samodzielnie.

justyna12

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Czyli dobrze rozumiem, że z ulgi prorodzinnej nie mogę juz w tym roku skorzystać?

snykwa

Ale dlaczego miałabyś nie skorzystać?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

justyna12 pisze:
>czy jest jakaś górny limit przychodów jaki może osiągnąć dziecko niepełnosprawne będące na utrzymaniu rodziców, aby można skorzystać z ulgi prorodzinnej?

Musi w stosunku do dziecka istnieć "obowiązek alimentacyjny", czyli dochody dziecka nie wystarczają na jego samodzielną egzystencję /nieładne słowo/.
W Twoim przypadku taki obowiązek występuje oraz spełniasz pozostałe warunki.

Wniosek - możesz skorzystać z ulgi.

Dziecko jako dorosłe ma obowiązek rozliczyć się ze swoich dochodów.
Pozdrawiam ..

snykwa

Dzięki "wia.gle" miałem właśnie to napisać bo "Justyna12" chyba mnie nie zrozumiała. Dodam jeszcze tylko jeden warunek bo nie wiemy jak Jej córka zarabiała:
"Ulga prorodzinna nie może być odliczana, gdy do dziecka miały zastosowanie w roku podatkowym przepisy o podatku linowym, karcie podatkowej lub ryczałcie ewidencjonowanym (z wyjątkiem ryczałtu od przychodów z najmu)".

justyna12

Wydawało mi się, że skoro osiagnęła przychód to nie moge skorzystać.

Córka pracowała na umowę o dzieło oraz w jednym miesiącu na zlecenie.

To jeszcze prosiłabym o rozwianie wątpliwości. W tym przypadku kto może skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej?

snykwa

Tak, możesz odliczyć.
Dla dziecka niepełnosprawnego, nie ma limitu dochodów. Ważny jest ten obowiązek alimentacyjny o który napisał "wia.gle". To, że córkę wychowujesz i potrzebuje Ona twojej pomocy. Gdyby wyszła za mąż to wtedy nie mogłabyś odliczyć.

Córka rozliczy swoje dochody na PIT-37.
Z ulgi rehabilitacyjnej może skorzystać córka.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, o 11:34 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.

justyna12

Dziękuję za udzielenie informacji :)

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

wla.gle

Post autor: wla.gle »

...Tak mi jeszcze przyszło na myśl odnośnie ulgi rehabilitacyjnej - teraz przeczytałem ten wpis.

Jeśli córka byłaby współwłaścicielem samochodu, a ulga by była na dojazdy na zabiegi rehabilitacyjne i tych zabiegów by było dość dużo to można odliczyć ulgę w ten sposób:
- córka od swoich dochodów
- rodzić od swoich dochodów /też musi być współwłaścicielem tego samochodu/
lub
- mogą rodzice jeśli oni są współwłaścicielami samochodu, a córka nie - 2x2280.

A tu ciekawa interpretacja na ten temat:

http://www.epodatnik.pl/interpretacje-p ... -628-12-aa

Edit: warunkiem jest tutaj dochód córki <9120 zł jako osoby na utrzymaniu, oczywiście jeżeli rodzice rozliczają ulgę od swoich dochodów.

Zablokowany