ulga podatkowa 46,33 a pit 40

Diana 1982

ulga podatkowa 46,33 a pit 40

Post autor: Diana 1982 »

Pracownik do sierpnia 2013 był rencistą, dlatego nie odliczaliśmy mu ulgi 46,33. za rok 2013 miał wystawiony pit 11, niestety nie dopilnowałam żeby złożył PiT -2 ( a chyba powinien?) i również w roku 2014 nie odejmowałam mu ulgi. W tym roku złożył PIT -12 i nie wiem co robić .
rozumiem ,ze jak najszybciej dać mu do podpisania pit 2 ( tak aby w wynagrodzeniu za styczeń 2015 miał już uwzględniona ulgę ? a co z poprzednim rokiem, zrobić pit 40 czy wystawić mu 11 tak, żeby w pit 37 sam mógł sobie te 555,96 odliczyć?? ( bo chyba może???) Proszę o pomoc
Diana

Wirus
Kontakt:

Re: ulga podatkowa 46,33 a pit 40

Post autor: Wirus »

jak pracownik złożył PIT-12 to nie możesz mu wystawić PIT-11. Musisz wystawić PIT-40

Może się zdarzyć, że kwota zaliczek pobranych przez płatnika za rok podatkowy nie jest równa kwocie podatku wykazanego w PIT-40 do zapłaty. Powstała wówczas:

niedopłata - jest pobierana z wynagrodzenia podatnika za marzec (a jeśli podstawa zatrudnienia ustała w styczniu lub lutym – to za miesiąc, w którym ustał ten stosunek), a w przypadku wniosku podatnika – w miesiącu kwietniu,

nadpłata – podlega kompensacie z zaliczkami na podatek za marzec, a jeśli pozostaje ona w wyższej wartości – podlega zwrotowi, przy czym płatnik ma prawo potrącać zwroty z zaliczkami na podatek podatnika. Nadpłaty w gotówce podlegają wykazaniu w PIT-4r za dany rok podatkowy.

źródło: pit.pl

Diana 1982

Re: ulga podatkowa 46,33 a pit 40

Post autor: Diana 1982 »

Witam, Bardzo dziękuję za pomoc, przygotowałam PIT 40 dla pracownika i tak jak myślałam wyszła nadpłata 553zł. , rozumiem ,ze te 553 zł mam wypłacić pracownikowi do końca lutego, (a może czy marca)???. Płacąc podatek za luty do 20 marca ( pit-4) od wyliczonego podatku mam sobie odjąć te 533(o tyle zmniejszyć wpłatę , oczywiście jeżeli wyjdą mi jakieś różnice na innych pracownikach to je uwzględniam, ale tam najwyżej będzie kilka złotych). Ostatnim momentem gdzie do tej sytuacji będę musiała wrócić to pit -4r za rok 2015, gdzie w pozycji 7 : "nadpłaty wynikające z rozliczenia za rok ubiegły oraz zwrot nadpłat w gotówce , zaliczone na poczet należnej zaliczki" będę musiała wpisać właśnie te 553zł.??? czy dobrze myślę???
mam jeszcze jedno pytanie , rozumiem ,że przy naliczaniu aktualnych wynagrodzeń mam pracownikowi ując już tę ulgę 46,33, tylko nie wiem co z PIT-2, z jaką datą ma mi pracownik podpisać ten druk????

Z góry dziękuję za pomoc :)

Diana

Zablokowany