Faktury za internet i błąd w nazwisku.
Faktury za internet i błąd w nazwisku.
Witam . Chciałam w tym roku pierwszy raz odliczyć sobie internet, ale nie zauważyłam niestety, że na wszystkich fakturach mam błąd w nazwisku. Znając nasz US, to mogą uznać, że ja to nie ja. Jest jakieś wyjście z tej sytuacji?
Re: Faktury za internet i błąd w nazwisku.
Trzeba by zgłosić się do operatora, żeby wypisał faktury z prawidłowym nazwiskiem lub wydał jakieś zaświadczenie korygujące lub potwierdzające do tych faktur z błędem.
Poprawa danych na fakturze dotycząca odbiorcy faktury, następuje poprzez wystawienie NOTY KORYGUJĄCEJ, którą wystawia odbiorca faktury w dwóch egzemplarzach. Musi zostać podpisana przez wystawcę faktury, jedna zostaje u niego druga u nas.
Oczywiście wystawca może być uprzejmy i poprawić dane oraz wydrukować raz jeszcze fakturę/y.
Choć co do zasady właściwą i zgodną z przepisami metodą jest nota korygująca.
Oczywiście wystawca może być uprzejmy i poprawić dane oraz wydrukować raz jeszcze fakturę/y.
Choć co do zasady właściwą i zgodną z przepisami metodą jest nota korygująca.
Dostaję faktury elektroniczne. Mój operator wystawił mi już nowe faktury za cały rok z poprawionym nazwiskiem, ale rozumiem, że to nie jest całkiem poprawna forma tak?
Jak najbardziej poprawna. Faktury elektroniczne są tak samo traktowane jak faktury papierowe.
No tak , ale chodzi mi o tą Notę KORYGUJĄCĄ o której wspomniał dwarfy powyżej. Czy takie "poprawione" faktury nie będą w razie czego podważone w US?
nie doczepią się.
W przypadku kontroli urząd będzie chciał od Ciebie przede wszystkim dowodu poniesienia kosztów związanych z internetem (potwierdzenie przelewu, kwity z poczty itp.) faktura jest tylko dodatkiem i nie wskazuje na to, że poniosłeś koszt. Z pewnością literówka w nazwisku na fakturze nie będzie problemem ;)
W przypadku kontroli urząd będzie chciał od Ciebie przede wszystkim dowodu poniesienia kosztów związanych z internetem (potwierdzenie przelewu, kwity z poczty itp.) faktura jest tylko dodatkiem i nie wskazuje na to, że poniosłeś koszt. Z pewnością literówka w nazwisku na fakturze nie będzie problemem ;)
Potwierdzam to co napisał Wirus. Najważniejszym dowodem jest potwierdzenie zapłacenia za usługę.