koszty uzyskania
koszty uzyskania
witam Sara 460
czy nadal mozna samemu zwiekszac koszty uzyskania , jesli [racuje sie nie w tej samej miejscowosci co zalad pracy, a w picie jest kwota 1335 czy moge sama ja zmienic dziekuje za odpowiedz
czy nadal mozna samemu zwiekszac koszty uzyskania , jesli [racuje sie nie w tej samej miejscowosci co zalad pracy, a w picie jest kwota 1335 czy moge sama ja zmienic dziekuje za odpowiedz
Re: koszty uzyskania
Jak najbardziej. Nawet trzeba.
Dodam, że dobrze jest np. w polu 135, PIT-37 napisać wyjaśnienie, np.:
"Pole 38 - zmieniono KUP - miejsce zamieszkania poza miejscem pracy"
Miałem przypadek gdzie wezwano podatnika, a ten nie potrafił wyjaśnić, a tak to wszystko wiadomo :-)).
"Pole 38 - zmieniono KUP - miejsce zamieszkania poza miejscem pracy"
Miałem przypadek gdzie wezwano podatnika, a ten nie potrafił wyjaśnić, a tak to wszystko wiadomo :-)).
A co w sytuacji jak przemeldowałam się do miejscowości gdzie mam miejsce pracy dopiero w grudniu a do urzędu zgłosiłam zmianę adresu tydzień temu. Mogę sobie podwyższyć koszty?
Dla wysokości kosztów uzyskania przychodu istotne jest czy zakład/y pracy znajdują się poza miejscem zamieszkania - cały rok czy też część roku.
Wtedy ew. podwyższone KUP należą się za cały rok lub część roku.
Wtedy ew. podwyższone KUP należą się za cały rok lub część roku.
i nie liczy się adres zameldowania tylko adres zamieszkania
Wystarczy , że jeden dzień w miesiącu dojeżdżałaś z miejscowości innej niż zakład pracy - należą się wtedy zwiększone KUP za ten miesiąc.
Adres zamieszkania na dzień 31 grudnia 2014.
Przy wypełnianiu rozliczenia PIT wpisuje się aktualny adres.
Rozliczenie składa się do US do którego się należało ostatniego dnia roku podatkowego za który się rozlicza ( w tym wypadku 31.12.2014 r.)
Rozliczenie składa się do US do którego się należało ostatniego dnia roku podatkowego za który się rozlicza ( w tym wypadku 31.12.2014 r.)
pytanie dotyczyło możliwości podniesienia kosztów ;) ale dobrze że i o tym wspomnieliście