ŚWIADCZENIE MIESZKANIOWE W.A.M.
ŚWIADCZENIE MIESZKANIOWE W.A.M.
Witam mam pytanie
jak w PIT 37 ująć nienależnie pobrany podatek od świadczenia mieszkaniowego ?
bardzo proszę o pomoc
jak w PIT 37 ująć nienależnie pobrany podatek od świadczenia mieszkaniowego ?
bardzo proszę o pomoc
Re: ŚWIADCZENIE MIESZKANIOWE W.A.M.
Czy masz na myśli żołnierzy, którym w latach II półrocze 2010 - 2011r. nienależnie pobrano podatek od dodatków mieszkaniowych z WAM (Wojskowej Akademii Mieszkaniowej)?
Na tej stronie jest dużo materiału nt.
np. cytat z postu :
...Zwrot podatku dochodowego od świadczenia mieszkaniowego wypłaconego w 2010 i 2011r.
W związku ze stanowiskiem Dyrektora Izby Skarbowej w Szczecinie uwzględniającym orzecznictwo Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Szczecinie, wskazujące, iż świadczenie mieszkaniowe uzyskane przez żołnierzy w latach 2010 i 2011 na podstawie art. 21 ust 1 pkt 47 c ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych są wolne od podatku, informuję że w województwie zachodniopomorskim istnieje możliwość wystąpienia do Urzędów Skarbowych o zwrot nadpłaconego podatku dochodowego. W związku z powyższym żołnierz powinien udać się do Urzędu Skarbowego, zgodnego z jego miejscem zamieszkania w celu złożenia stosownych dokumentów. Jednym z niezbędnych w tej sprawie dokumentów jest zaświadczenie w Wojskowej Agencji Mieszkaniowej potwierdzające fakt pobierania świadczenia mieszkaniowego. Przedmiotowe zaświadczenie Oddział Regionalny w Szczecinie wydaje wyłącznie na pisemny wniosek żołnierza. Wniosek o wystawienie zaświadczenia z tytułu wypłaconego świadczenia mieszkaniowego za lata 2010 - 2011 Jednocześnie wyjaśniam, że powyższy zwrot nadpłaconego podatku dochodowego należny jest tylko żołnierzom którzy pobierali świadczenie mieszkaniowe od 01.07.2010r do 31.12.2011 r.
Podaję link - są tu najnowsze wpisy dotyczące tej sprawy i sposobów załatwiania.
http://promilitaria21.org/fresh/showpag ... xe10=12923
np. cytat z postu :
...Zwrot podatku dochodowego od świadczenia mieszkaniowego wypłaconego w 2010 i 2011r.
W związku ze stanowiskiem Dyrektora Izby Skarbowej w Szczecinie uwzględniającym orzecznictwo Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Szczecinie, wskazujące, iż świadczenie mieszkaniowe uzyskane przez żołnierzy w latach 2010 i 2011 na podstawie art. 21 ust 1 pkt 47 c ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych są wolne od podatku, informuję że w województwie zachodniopomorskim istnieje możliwość wystąpienia do Urzędów Skarbowych o zwrot nadpłaconego podatku dochodowego. W związku z powyższym żołnierz powinien udać się do Urzędu Skarbowego, zgodnego z jego miejscem zamieszkania w celu złożenia stosownych dokumentów. Jednym z niezbędnych w tej sprawie dokumentów jest zaświadczenie w Wojskowej Agencji Mieszkaniowej potwierdzające fakt pobierania świadczenia mieszkaniowego. Przedmiotowe zaświadczenie Oddział Regionalny w Szczecinie wydaje wyłącznie na pisemny wniosek żołnierza. Wniosek o wystawienie zaświadczenia z tytułu wypłaconego świadczenia mieszkaniowego za lata 2010 - 2011 Jednocześnie wyjaśniam, że powyższy zwrot nadpłaconego podatku dochodowego należny jest tylko żołnierzom którzy pobierali świadczenie mieszkaniowe od 01.07.2010r do 31.12.2011 r.
Podaję link - są tu najnowsze wpisy dotyczące tej sprawy i sposobów załatwiania.
http://promilitaria21.org/fresh/showpag ... xe10=12923
emma 405 (Czy masz na myśli żołnierzy, którym w latach II półrocze 2010 - 2011r. nienależnie pobrano podatek od dodatków mieszkaniowych z WAM (Wojskowej Akademii Mieszkaniowej)?
TAK i nie wiem jak to zrobić w PIT?
TAK i nie wiem jak to zrobić w PIT?
wla.gle napisał(a) :
> Na tej stronie jest dużo materiału nt.
>
> np. cytat z postu :
> ...Zwrot podatku dochodowego od świadczenia mieszkaniowego wypłaconego w
> 2010 i 2011r.
> W związku ze stanowiskiem Dyrektora Izby Skarbowej w Szczecinie
> uwzględniającym orzecznictwo Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w
> Szczecinie, wskazujące, iż świadczenie mieszkaniowe uzyskane przez
> żołnierzy w latach 2010 i 2011 na podstawie art. 21 ust 1 pkt 47 c ustawy o
> podatku dochodowym od osób fizycznych są wolne od podatku, informuję że w
> województwie zachodniopomorskim istnieje możliwość wystąpienia do Urzędów
> Skarbowych o zwrot nadpłaconego podatku dochodowego. W związku z powyższym
> żołnierz powinien udać się do Urzędu Skarbowego, zgodnego z jego miejscem
> zamieszkania w celu złożenia stosownych dokumentów. Jednym z niezbędnych w
> tej sprawie dokumentów jest zaświadczenie w Wojskowej Agencji Mieszkaniowej
> potwierdzające fakt pobierania świadczenia mieszkaniowego. Przedmiotowe
> zaświadczenie Oddział Regionalny w Szczecinie wydaje wyłącznie na pisemny
> wniosek żołnierza. Wniosek o wystawienie zaświadczenia z tytułu wypłaconego
> świadczenia mieszkaniowego za lata 2010 - 2011 Jednocześnie wyjaśniam, że
> powyższy zwrot nadpłaconego podatku dochodowego należny jest tylko
> żołnierzom którzy pobierali świadczenie mieszkaniowe od 01.07.2010r do
> 31.12.2011 r.
>
> Podaję link - są tu najnowsze wpisy dotyczące tej sprawy i sposobów
> załatwiania.
>
> http://promilitaria21.org/fresh/showpag ... xe10=12923
WIELKIE DZIĘKI:) Już odpowiednie dokumenty mamy ,ale nie wiem jak powinnam ująć w korekcie PIT za te lata ,chciałam sprawdzić tą stronę podaną przez Ciebie w interku i nie mogę otworzyć -może tam jest podane jak skorygować w PIT-cie
> Na tej stronie jest dużo materiału nt.
>
> np. cytat z postu :
> ...Zwrot podatku dochodowego od świadczenia mieszkaniowego wypłaconego w
> 2010 i 2011r.
> W związku ze stanowiskiem Dyrektora Izby Skarbowej w Szczecinie
> uwzględniającym orzecznictwo Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w
> Szczecinie, wskazujące, iż świadczenie mieszkaniowe uzyskane przez
> żołnierzy w latach 2010 i 2011 na podstawie art. 21 ust 1 pkt 47 c ustawy o
> podatku dochodowym od osób fizycznych są wolne od podatku, informuję że w
> województwie zachodniopomorskim istnieje możliwość wystąpienia do Urzędów
> Skarbowych o zwrot nadpłaconego podatku dochodowego. W związku z powyższym
> żołnierz powinien udać się do Urzędu Skarbowego, zgodnego z jego miejscem
> zamieszkania w celu złożenia stosownych dokumentów. Jednym z niezbędnych w
> tej sprawie dokumentów jest zaświadczenie w Wojskowej Agencji Mieszkaniowej
> potwierdzające fakt pobierania świadczenia mieszkaniowego. Przedmiotowe
> zaświadczenie Oddział Regionalny w Szczecinie wydaje wyłącznie na pisemny
> wniosek żołnierza. Wniosek o wystawienie zaświadczenia z tytułu wypłaconego
> świadczenia mieszkaniowego za lata 2010 - 2011 Jednocześnie wyjaśniam, że
> powyższy zwrot nadpłaconego podatku dochodowego należny jest tylko
> żołnierzom którzy pobierali świadczenie mieszkaniowe od 01.07.2010r do
> 31.12.2011 r.
>
> Podaję link - są tu najnowsze wpisy dotyczące tej sprawy i sposobów
> załatwiania.
>
> http://promilitaria21.org/fresh/showpag ... xe10=12923
WIELKIE DZIĘKI:) Już odpowiednie dokumenty mamy ,ale nie wiem jak powinnam ująć w korekcie PIT za te lata ,chciałam sprawdzić tą stronę podaną przez Ciebie w interku i nie mogę otworzyć -może tam jest podane jak skorygować w PIT-cie
U mnie się stronka otwiera;
Może zainstaluj inną przeglądarkę - ja mam trzy, bo np.ePUAP nie obsłuży inna tylko wyłącznie IE.
PDF-y ze strony gov.pl obsłuży IE oraz Chrome, ale Chrome dopiero po odinstalowaniu domyślnej przeglądarki PDF zintegrowanej z Chrome.
Odnośnie korekt -skoro masz wszystkie potrzebne dokumenty, to trzeba zrobić korekty wraz z wyjaśnieniem przyczyny składania korekty, za lata których dotyczą, w tym przypadku 2010 i 2011 na drukach obowiązujących w tych latach.
No i to by było na tyle wg mnie.
Życzę sukcesu :-)).
Może zainstaluj inną przeglądarkę - ja mam trzy, bo np.ePUAP nie obsłuży inna tylko wyłącznie IE.
PDF-y ze strony gov.pl obsłuży IE oraz Chrome, ale Chrome dopiero po odinstalowaniu domyślnej przeglądarki PDF zintegrowanej z Chrome.
Odnośnie korekt -skoro masz wszystkie potrzebne dokumenty, to trzeba zrobić korekty wraz z wyjaśnieniem przyczyny składania korekty, za lata których dotyczą, w tym przypadku 2010 i 2011 na drukach obowiązujących w tych latach.
No i to by było na tyle wg mnie.
Życzę sukcesu :-)).
DO
wla.gle
Dziękuję za odpowiedz :)! i podpowiedż, no jasne! że to wina przeglądarki ! ja też specjalnie do E-PUAP mam inną przeglądarkę
,otworzyło się bardzo ,bardzo dziękuję
życzę miłego dnia
wla.gle
Dziękuję za odpowiedz :)! i podpowiedż, no jasne! że to wina przeglądarki ! ja też specjalnie do E-PUAP mam inną przeglądarkę
,otworzyło się bardzo ,bardzo dziękuję
życzę miłego dnia
No to teraz trzeba upiec ten chlebuś :-)).
Duuużych zwrotów......
Duuużych zwrotów......