rozliczamy się z mężem indywidualnie. w poprzednich latach on odliczał jedno dziecko, ja drugie - ponieważ ja swój pit 11 otrzymuję pod koniec lutego. Zaznaczę, że oboje mamy najniższą krajową, co się z tym wiąże suma zaliczek na podatek pobranych w ciągu roku nie pozwala na pełne odliczenie ulgi na dzieci.
Czy teraz mąż może sam odliczyć dwójkę dzieci na picie uz i otrzymać całą kwotę odliczeń?
pit uz
Re: pit uz
Tak pod warunkiem, że podatek+składka na ub. społeczne+składka na zdrowotne pokryje ulgę na dwoje dzieci.
dziękuję bardzo:}
jeszcze jedno pytanie:
czy w picie uz w punkcie B wpisuję także moje dane?
jeszcze jedno pytanie:
czy w picie uz w punkcie B wpisuję także moje dane?
Jeżeli rozliczenie indywidualne to wypełniamy tylko dane podatnika.
Polska w półfinale - hura :-)))).
Polska w półfinale - hura :-)))).
No właśnie hurrra. Tylko nie przegrajmy z Katarem.
"Wspólny formularz PIT/UZ obowiązuje w przypadku łącznego opodatkowania dochodów małżonków. Natomiast jeżeli małżonkowie rozliczają się indywidualnie i każdy z nich korzysta z ulgi na dzieci, formularz PIT/UZ wypełnia i dołącza do swojego zeznania każdy z małżonków, podając w nim dane identyfikacyjne obojga małżonków".
Nic nie napisane co w przypadku gdy tylko jedno rozlicza ulgę a sprawdzałem wiele artykułów dlatego tak późno odpisuję.
"Wspólny formularz PIT/UZ obowiązuje w przypadku łącznego opodatkowania dochodów małżonków. Natomiast jeżeli małżonkowie rozliczają się indywidualnie i każdy z nich korzysta z ulgi na dzieci, formularz PIT/UZ wypełnia i dołącza do swojego zeznania każdy z małżonków, podając w nim dane identyfikacyjne obojga małżonków".
Nic nie napisane co w przypadku gdy tylko jedno rozlicza ulgę a sprawdzałem wiele artykułów dlatego tak późno odpisuję.
Przelicz tylko sobie czy będzie to się Wam opłacało gdyż jeżeli korzystacie z pomocy MOPSu to możecie stracić świadczenia gdyż ten dodatkowy zwrot będzie Wam wliczony w dochody.
Jeżeli nie korzystacie ze świadczeń MOPSu to nie było tematu ;)
Jeżeli nie korzystacie ze świadczeń MOPSu to nie było tematu ;)