PIT D odliczenia które nie znalazły się w podatku
PIT D odliczenia które nie znalazły się w podatku
PIT D odliczenia które nie znalazły się w podatku za lata ubiegłe
mam odliczenia z roku 2004 remont mieszkania z faktur które nie mogłem wcześniej odliczyć a mogę odliczyć w tym roku gdzie to wpisuję w picie D.
mam odliczenia z roku 2004 remont mieszkania z faktur które nie mogłem wcześniej odliczyć a mogę odliczyć w tym roku gdzie to wpisuję w picie D.
Re: PIT D odliczenia które nie znalazły się w podatku
PIT/D poz. 19 - odliczenia, które nie znalazły pokrycia w dochodzie/przychodzie za poprzednie lata.
Pytanie moje jest takie-czy miałeś wcześniej ten remont wpisany do PIT-D za 2004 rok i nie został odliczony ze względu, że nie było od czego czy teraz chcesz go wpisać?
Jest to ulga praw nabytych. Z twojego pytania nie wynika czy masz nabytą ulgę czy też teraz dopiero chciałbyś odliczyć remont za 2004r.
Jest to ulga praw nabytych. Z twojego pytania nie wynika czy masz nabytą ulgę czy też teraz dopiero chciałbyś odliczyć remont za 2004r.
wyciągnąłem wszystkie pity od 2004 roku i tak co roku miałem odliczenie w pit D co roku pewną kwotę w roku 2005 była to pozycja C1 odliczenia wydatków na remont i modernizację lokalu i w pozycji C2 odliczenia które nie znalazły pokrycia w podatku za lata ubiegłe i później automatycznie były dane kopiowane do C1 i C2 przez kolejne lata aż do dnia dzisiejszego czy dalej mam tam pisać te kwoty czy w innej pozycji (nadmieniam że urząd skarbowy ani razu nie zwrócił się do mnie że gdzieś jest błąd) a czytając broszurkę opisu PIT D z tego roku
"Część C.1. wypełniają podatnicy, którzy w latach ubiegłych dokonywali odliczeń od podatku z tytułu poniesienia wydatków mieszkaniowych (w tym w ramach ulgi remontowo-modernizacyjnej) a przysługujące im odliczenie nie znalazło pokrycia w podatku za te lata. Nieodliczona kwota zwiększa przysługujące odliczenie od podatku w roku podatkowym.
Kwota przysługujących odliczeń od podatku z tytułu poniesienia wydatków mieszkaniowych, która nie znalazła pokrycia w podatku obliczonym za rok podatkowy, podlega odliczeniu w latach następnych.
W części C.2. w poz. 29 podatnicy obliczają łączną kwotę przysługującego w roku podatkowym odliczenia od podatku. Podatnicy, którzy będą dokonywali odliczeń z tytułu wydatków mieszkaniowych od ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych w zeznaniu PIT-28, wypełniają poz. 30. Natomiast podatnicy, którzy będą dokonywali przedmiotowych odliczeń od podatku w zeznaniu PIT-36 lub odpowiednio PIT-37, wypełniają poz. 31. W części C.2.1. małżonkowie, z wyjątkiem małżonków, w stosunku do których sąd orzekł separację, składający odrębne zeznania PIT-36, PIT-37 lub PIT-28, informują, jaką część z przysługujących im odliczeń z tytułu wydatków mieszkaniowych odliczą w zeznaniach podatkowych składanych przez każdego z małżonków. "
czyli chyba tu muszę tę kwotę wpisać a nie w pozycji 19 ulga praw nabytych
chyba że się mylę ????????
"Część C.1. wypełniają podatnicy, którzy w latach ubiegłych dokonywali odliczeń od podatku z tytułu poniesienia wydatków mieszkaniowych (w tym w ramach ulgi remontowo-modernizacyjnej) a przysługujące im odliczenie nie znalazło pokrycia w podatku za te lata. Nieodliczona kwota zwiększa przysługujące odliczenie od podatku w roku podatkowym.
Kwota przysługujących odliczeń od podatku z tytułu poniesienia wydatków mieszkaniowych, która nie znalazła pokrycia w podatku obliczonym za rok podatkowy, podlega odliczeniu w latach następnych.
W części C.2. w poz. 29 podatnicy obliczają łączną kwotę przysługującego w roku podatkowym odliczenia od podatku. Podatnicy, którzy będą dokonywali odliczeń z tytułu wydatków mieszkaniowych od ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych w zeznaniu PIT-28, wypełniają poz. 30. Natomiast podatnicy, którzy będą dokonywali przedmiotowych odliczeń od podatku w zeznaniu PIT-36 lub odpowiednio PIT-37, wypełniają poz. 31. W części C.2.1. małżonkowie, z wyjątkiem małżonków, w stosunku do których sąd orzekł separację, składający odrębne zeznania PIT-36, PIT-37 lub PIT-28, informują, jaką część z przysługujących im odliczeń z tytułu wydatków mieszkaniowych odliczą w zeznaniach podatkowych składanych przez każdego z małżonków. "
czyli chyba tu muszę tę kwotę wpisać a nie w pozycji 19 ulga praw nabytych
chyba że się mylę ????????
Tak wpisujesz w poz.28.
Poz.19 jest dla odliczeń od dochodu a remont odliczało się od podatku.
Poz.19 jest dla odliczeń od dochodu a remont odliczało się od podatku.
Mój błąd/niedopatrzenie :(.
Domyśliłem się.
Dla uściślenia.
"Duża" ulga budowlana obowiązywała w latach 1992-2002.
I zasadniczo (to zależy od rodzaju wydatków) w latach 1992-1996 ulga była odliczana od dochodu(ew,przychodu), a dopiero w latach 1997-2002 był odpis od podatku.
Tak więc może poz.19 jest właściwa?
mała ściąga : https://www.pitax.pl/wiedza/sytuacje-po ... budowlana/
"Duża" ulga budowlana obowiązywała w latach 1992-2002.
I zasadniczo (to zależy od rodzaju wydatków) w latach 1992-1996 ulga była odliczana od dochodu(ew,przychodu), a dopiero w latach 1997-2002 był odpis od podatku.
Tak więc może poz.19 jest właściwa?
mała ściąga : https://www.pitax.pl/wiedza/sytuacje-po ... budowlana/
borgh napisał o rachunku z 2004 roku więc jednak poz.28. Z Jego opisu wygląda, że były to poz. C1 iC2 a więc odliczane od podatku. Dzięki za link, nie znalazłem go wcześniej. Cytuję z niego:
"Lata 1997-2001
Jeżeli inwestycje mieszkaniowe rozpoczęliśmy w latach 1997-2001, to możemy odliczyć wydatki z nimi związane ponoszone do końca 2004 r."
Edit:
Sprawdziłem PIT-D za 2005r. i faktycznie C1 i C2 to są odliczenia od podatku.
Ale cenna uwaga.
"Lata 1997-2001
Jeżeli inwestycje mieszkaniowe rozpoczęliśmy w latach 1997-2001, to możemy odliczyć wydatki z nimi związane ponoszone do końca 2004 r."
Edit:
Sprawdziłem PIT-D za 2005r. i faktycznie C1 i C2 to są odliczenia od podatku.
Ale cenna uwaga.