pit28

kabba

pit28

Post autor: kabba »

witam! proszę o podpowiedz. wypełniam pit znajomemu, który wynajmuję mieszkanie. z poprzedniego pita który od niego dostałem wynika ze miał nadpłatę. moje pytanie dotyczy właśnie tej nadpłaty gdzie ja wpisać w picie który wypełniam? proszę o pomoc. pozdrawiam!!!

Janusz M.

Re: pit28

Post autor: Janusz M. »

kabba napisał(a) :
z poprzedniego pita który od niego dostałem wynika ze miał
> nadpłatę. moje pytanie dotyczy właśnie tej nadpłaty gdzie ja wpisać w picie
Nadpłata?
Z jakiego PIT ta nadpłata?

kabba

Post autor: kabba »

wiem ze nie powinno to mieć miejsca. ale znajomy niewiele wiedząc o podatkach w zeszłym roku wpłacał po prostu co miesiąc wyliczoną kwotę na konto skarbówki. to ze ma się rozliczyć to tez dowiedział się ze skarbówki po wezwaniu. i tak to wyszło. w tym roku bogatszy o doświadczenia zeszłoroczne trafił do mnie. dostałem kopie zeszłorocznego pita z nadpłatą. sytuacja niestandardowa dlatego tez moje pytanie!!

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Sytuacja taka jest często spotykana :)
Wg mnie skoro w zeznaniu wyszła mu nadpłata podatku, to US pewnie już dawno mu ją zwrócił na konto. A jeśli nie, to proponuję wykonać telefon do US lub podejść osobiście i być może w kasie odbierze gotówkę. W zeznaniu za 2014 rok takiej nadpłaty podatku nigdzie się nie wykazuje.
Chyba, że znajomy po złożeniu tamtego zeznania napisał wniosek do US o zaliczenie nadpłaty na poczet podatku za 2014 rok, to należałoby ją wykazać jako kwotę wpłaconą.

Zablokowany