Czy planowane jest rozszerzenie e-Poczty lub wykonanie aplikacji wspierającej wysyłkę do UBD? Chodzi raczej o wersję płatną, jako że to "usługa" obligatoryjna od 01.01.2015 dla biur rachunkowych i przedsiębiorstw powyżej 5 podatników. MF na razie milczy odnośnie wtyczki takiej jak dla e-Deklaracji...
Chodzi o obsługę deklaracji wielopozycyjnych zwanych też zbiorczymi (PIT-11Z, PIT-8CZ, PIT-40Z), a nie masową wysyłkę pojedynczych formularzy jednym podpisem, która jest już dostępna w e-Poczcie.
Szczegóły:
http://www.finanse.mf.gov.pl/pp/e-dekla ... bramka-ubd
Uniwersalna Bramka Dokumentów (UBD)
Re: Uniwersalna Bramka Dokumentów (UBD)
e-Poczta obsługuje UBD i wysyłanie dokumentów zbiorczych.
M.K. napisał(a) :
> e-Poczta obsługuje UBD i wysyłanie dokumentów zbiorczych.
A czy dałoby się uprościć dodawanie dokumentów do kolejki? W tej chwili aby dodać np. 50szt PIT-11 do kolejki należy każdy otworzyć i dodawać do kolejki dokumentów i w zasadzie nie ma różnicy w pojedynczym wysyłaniu i zbiorczym korzystając z e-poczty, bo tutaj też trzeba otworzyć każdą deklarację dodać do wysyłki w e-poczcie i również można jednym podpisem wysłać wszystkie. Ja bym to tak widział: Otwieram Biuro Rachunkowe wybieram Plik->wyślij do urzędu->dodaj do kolejki otwiera mi się lista podatników, wybieram firmę, której chcę wysłać dokumenty, wyświetla mi się lista zapisanych deklaracji zaznaczam np 50szt PIT-11 i te 50szt. automatyczne dodają się do kolejki, następnie wysyłam sobie kolejkę i po sprawie. To by naprawdę znacznie skróciło proces wysyłki
> e-Poczta obsługuje UBD i wysyłanie dokumentów zbiorczych.
A czy dałoby się uprościć dodawanie dokumentów do kolejki? W tej chwili aby dodać np. 50szt PIT-11 do kolejki należy każdy otworzyć i dodawać do kolejki dokumentów i w zasadzie nie ma różnicy w pojedynczym wysyłaniu i zbiorczym korzystając z e-poczty, bo tutaj też trzeba otworzyć każdą deklarację dodać do wysyłki w e-poczcie i również można jednym podpisem wysłać wszystkie. Ja bym to tak widział: Otwieram Biuro Rachunkowe wybieram Plik->wyślij do urzędu->dodaj do kolejki otwiera mi się lista podatników, wybieram firmę, której chcę wysłać dokumenty, wyświetla mi się lista zapisanych deklaracji zaznaczam np 50szt PIT-11 i te 50szt. automatyczne dodają się do kolejki, następnie wysyłam sobie kolejkę i po sprawie. To by naprawdę znacznie skróciło proces wysyłki
Różnica jest dla e-deklaracji :) Dokument zbiorczy mniej obciąży łącze.
Myślałem aby tak zrobić jak Pan proponuje ale w natłoku programowania musiałem wybrać prostszy sposób. W przyszłości zrobię.
Teraz muszę opracować pobieranie danych stałych oraz udostępnić także samą kartotekę podatników.
Myślałem aby tak zrobić jak Pan proponuje ale w natłoku programowania musiałem wybrać prostszy sposób. W przyszłości zrobię.
Teraz muszę opracować pobieranie danych stałych oraz udostępnić także samą kartotekę podatników.
Teraz dotarło do mnie, że mowa o "Biurze Rachunkowym". Cieszę się że w tym programie tak wybrnąłem z problemu tworzenia deklaracji zbiorczych.
Niestety w Biurze nic więcej nie zrobię. To co napisałem poprzednio dotyczy programu Druki IPS Pro, który będę rozwijał.
Niestety w Biurze nic więcej nie zrobię. To co napisałem poprzednio dotyczy programu Druki IPS Pro, który będę rozwijał.
Można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy na tym forum :)