Witam
Mam pytanie bo coś za duzo mi wychodzi do zwrotu.
4osobowa rodzina, żona nie pracuje (2 malych dzieci 10 i 11 lat)
Zwrot wyniósł tyle ile zaliczka czyli1668
dodałam ten pit UZ bo program wyliczył nadwyzka w wysokosci 1094.80
łacznie do zwrotu wyszło 2780,80
dlaczego tyle wyszło skoro ulga na 2 dzieci moze byc tylko w wysokosci 2224,08 czy tu chodzi tez o niepracującą zone?
PIT UZ
Re: PIT UZ
Zgadza się
Bardzo korzystnie jest rozliczyć się wspólnie z niepracującą żoną/mężem gdyż wtedy Wasze dochody dzielone są przez 2 przy opodatkowaniu.
Przykładowo jeżeli podatni sam wychodzi z podatkiem na 0zł to po dodaniu niepracującego cały rok małżonka od razu wskakuje mu max 556zł nadpłaty co właśnie miało miejsce u Ciebie.
Doliczając do tego ulgę prorodzinną wyszła ładna kwota do zwrotu ;)
Bardzo korzystnie jest rozliczyć się wspólnie z niepracującą żoną/mężem gdyż wtedy Wasze dochody dzielone są przez 2 przy opodatkowaniu.
Przykładowo jeżeli podatni sam wychodzi z podatkiem na 0zł to po dodaniu niepracującego cały rok małżonka od razu wskakuje mu max 556zł nadpłaty co właśnie miało miejsce u Ciebie.
Doliczając do tego ulgę prorodzinną wyszła ładna kwota do zwrotu ;)
-
Dziekuje ślicznie za odpowiedź...i to błyskawiczną :)
Jeszcze tylko sprawdzę czy dochód do zasiłku rodzinnego nie przekroczy ustawowej kwoty, bo może się nie opłacać skaładć pitu UZ
Dziękuje jeszcze raz.
Jeszcze tylko sprawdzę czy dochód do zasiłku rodzinnego nie przekroczy ustawowej kwoty, bo może się nie opłacać skaładć pitu UZ
Dziękuje jeszcze raz.
podatki123 pisze
....Jeszcze tylko sprawdzę czy dochód do zasiłku rodzinnego nie przekroczy ustawowej kwoty, bo może się nie opłacać składać pitu UZ....
Nie musisz odliczać w PIT/UZ całej kwoty, można skorzystać z odliczenia częściowej kwoty - jeśli by Ci groziło przekroczenie dochodu do świadczeń.
Zaznaczasz w PIT-O nie cały rok, lecz parę miesięcy - ale o tym chyba wiesz.
Tak na wszelki wypadek.
....Jeszcze tylko sprawdzę czy dochód do zasiłku rodzinnego nie przekroczy ustawowej kwoty, bo może się nie opłacać składać pitu UZ....
Nie musisz odliczać w PIT/UZ całej kwoty, można skorzystać z odliczenia częściowej kwoty - jeśli by Ci groziło przekroczenie dochodu do świadczeń.
Zaznaczasz w PIT-O nie cały rok, lecz parę miesięcy - ale o tym chyba wiesz.
Tak na wszelki wypadek.