Korekta zeznania za 2009 rok
Korekta zeznania za 2009 rok
Czy mogę złożyć korektę zeznania pit 37 za 2009 roku bo zapomniałam odliczyć ulgi na dzieci. Rozliczałam się wtedy wspólnie z małżonkiem na pit-37. Dostaliśmy wtedy tylko zwrot w kwocie 233zł. Czy mam zrobić korektę tak samo jak pierwotne rozliczenie tj wspólnie z małżonkiem czy ja indywidualnie i małżonek indywidualnie?
Re: Korekta zeznania za 2009 rok
Możesz złożyć na druku obowiązującym za 2009 rok. Składasz tak samo czyli wspólnie z mężem. Oczywiście musisz wypełnić wniosek w którym napiszesz powód złożenia korekty.
Dodam, że należy też wypełnić załącznik PIT/O, oraz to, że w korekcie zeznania już nie wykazuje się kwoty 1 % na OPP, jeśli była wykazana w pierwotnym zeznaniu.
Dzięki za uzupełnienie. Przy okazji dodam, że korekty dokonywać można aż do zakończenia okresu przedawnienia, zatem z reguły powinno się ją dokonywać przez 5 lat licząc od końca roku, w którym składana jest deklaracja ( czyli w tym wypadku 2010). Np. za 2009 rok można składać korekty do końca 2015 r. a zeznania za 2014 rok korygować będzie można aż do końca 2020 roku.