Pit 28
-
krzysiek.k120
Pit 28
Zapłaciłem zaliczkę podatku za wynajem w grudniu za listopad i za grudzień ryczałt 8,5% (przychód 500 zł za listopad + 500 zł za grudzień) kwota wpłaconej zaliczki 85 zł wpłacona w grudniu. W Kipe każą mi całą kwotę wpisać w poz. 109 formularz pit 28 i podatek się wyzeruje. Przed telefonem myślałem, że wpiszę tylko w poz.109 43zł w picie wyjdzie do zapłaty 42 zł i napiszę oświadczenie , że tą kwotę nadpłaciłem w grudniu. Jak Wy uważacie
Re: Pit 28
Popieram KIP - wpłaciłeś w grudniu (czyli jakby za okres I-XI) kwotę 85 PLN
Czyli w poz.109 (wpłacone zaliczki) tez konsekwentnie 85,00.
Czyli w poz.109 (wpłacone zaliczki) tez konsekwentnie 85,00.
Dzień dobry!
W pola od 112-122 wpisuje się kwoty wykazane w ewidencji, "należne" za poszczególne okresy roku.
Pole 124 służy wskazaniu wartości podatku ryczałtowego do zapłaty za miesiąc grudzień lub czwarty kwartał roku podatkowego. Wpisać należy kwotę należną, wynikającą z ewidencji podatkowej, zaokrągloną do pełnych złotych. Żaden program nie importuje tej kwoty do żadnej rubryki.
Pozycja 109 tj. suma "wpłaconego" podatku i tutaj musisz wpisać całą kwotę tj. 85 zł.
Podatek wtedy wychodzi na "0".
Próbowałem w dwóch programach do pit-ów i inaczej nie da się wypełnić.
Pozdrowienia :-).
Byłem w trakcie pisania - Czech już odpowiedział :-).
W pola od 112-122 wpisuje się kwoty wykazane w ewidencji, "należne" za poszczególne okresy roku.
Pole 124 służy wskazaniu wartości podatku ryczałtowego do zapłaty za miesiąc grudzień lub czwarty kwartał roku podatkowego. Wpisać należy kwotę należną, wynikającą z ewidencji podatkowej, zaokrągloną do pełnych złotych. Żaden program nie importuje tej kwoty do żadnej rubryki.
Pozycja 109 tj. suma "wpłaconego" podatku i tutaj musisz wpisać całą kwotę tj. 85 zł.
Podatek wtedy wychodzi na "0".
Próbowałem w dwóch programach do pit-ów i inaczej nie da się wypełnić.
Pozdrowienia :-).
Byłem w trakcie pisania - Czech już odpowiedział :-).
Miałem ten sam dylemat – zaliczki wpłacam kwartalnie i zaliczkę za IV kwartał wpłaciłem też już w grudniu.
Kierując się opiniami Czecha i wla.gle w polach 114, 117 i 120 wpisałem więc właściwe dla tych kwartałów kwoty, w polu 124 też kwotę właściwą dla kwartału IV, a w polu 109 – mimo że jest ono przeznaczone z definicji do wpisania kwot za m-ce od stycznia do listopada lub I, II i III kwartał – wpisałem całą kwotę, a więc i tę wpłaconą w grudniu za IV kwartał. W ten sposób podatek wyszedł na zero i taką deklarację wysłałem. Została ona przyjęta i potwierdzona UPO.
Oby tylko nie zakwestionował tego miejscowy us - zobaczymy.
Kierując się opiniami Czecha i wla.gle w polach 114, 117 i 120 wpisałem więc właściwe dla tych kwartałów kwoty, w polu 124 też kwotę właściwą dla kwartału IV, a w polu 109 – mimo że jest ono przeznaczone z definicji do wpisania kwot za m-ce od stycznia do listopada lub I, II i III kwartał – wpisałem całą kwotę, a więc i tę wpłaconą w grudniu za IV kwartał. W ten sposób podatek wyszedł na zero i taką deklarację wysłałem. Została ona przyjęta i potwierdzona UPO.
Oby tylko nie zakwestionował tego miejscowy us - zobaczymy.
-
krzysiek.k120
Podatek dostali wcześniej niż trzeba, więc powinni jeszcze podziękować, pozdrawiam wszystkich
-
krzysiek.k120
Jeszcze jedno, czy po rozliczeniu pit-28 ryczałt od przychodów 8,5% najem prywatny mogę rozliczyć się wspólnie z małżonkiem i skorzystać z odliczeń np. dzieci, internet itd
Możesz - ten typ ryczałtu nie wyklucza "korzyści" wspólnego+dzieci+internet
Przy rozliczeniu ryczałtem nie można natomiast skorzystać z ulgi prorodzinnej, jeżeli nie uzyskuje się innych dochodów opodatkowanych na zasadach ogólnych (według skali podatkowej). Składanie PIT-28 pozbawia ponadto przywileju wspólnego rozliczenia z małżonkiem lub samotnie wychowywanym dzieckiem. Wyjątkiem jest sytuacja, w której ryczałtem opodatkowane są jedynie przychody z najmu i dzierżawy prywatnej (nie jako przedsiębiorca). Wówczas takie przychody nie pozbawiają nas prawa do opodatkowania innych przychodów (np. z tytułu umowy o pracę) łącznie z małżonkiem lub jako osoba samotnie wychowująca dziecko.
Myślę, że to wszystko wyjaśnia. Rozumie to tak, że oprócz tego dochodu z najmu muszę mieć inne dochody opodatkowane na zasadach ogólnych i dopiero od nich odliczam ulgi (nie od samego ryczałtu).
Czech jeśli możesz to potwierdź-zawsze tu mam wątpliwości.
Myślę, że to wszystko wyjaśnia. Rozumie to tak, że oprócz tego dochodu z najmu muszę mieć inne dochody opodatkowane na zasadach ogólnych i dopiero od nich odliczam ulgi (nie od samego ryczałtu).
Czech jeśli możesz to potwierdź-zawsze tu mam wątpliwości.
potwierdzam w całej rozciągłości - bo mogę (jeszcze...)
...Jeżeli podatnik rozlicza najem prywatny (ruchomości, nieruchomości, prawa) opłacając podatek ryczałtem, to do tego przychodu nie zastosuje on również wspólnego opodatkowania.
Jest to jednak jedyny przypadek, w którym podatnicy mają możliwość opodatkować się ryczałtem – a jednocześnie rozliczać inne przychody w ramach rozliczenia wspólnego.
Uwagi do najmu...
Przy najmie prywatnym, jeśli u małżonków występuje współwłasność to rozliczą dochody z najmu po połowie, chyba że będzie zgłoszenie do NUS-a o opłacaniu ryczałtu przez jednego z małżonków.
Dotychczas takie zgłoszenie trzeba było ponawiać w każdym roku.
Od 2015 r. nie wystąpi już konieczność ponawiania corocznie oświadczenia o rozliczeniu dochodu z najmu wyłącznie u jednego z małżonków. Raz złożone oświadczenie będzie pełniło swoją funkcję aż do momentu, w którym podatnik nie złoży oświadczenia o przeciwnym skutku, tj. że decyduje się rozliczać najem wspólnie.
W przypadku małżonków, między którymi nie istnieje ustrój wspólności majątkowej – o rozliczeniu przychodów decydować będzie umowa najmu lub udział we współwłasności. Wybór zasady opodatkowania całości przychodu przez jednego z małżonków, wyrażony w oświadczeniu, obowiązuje przy zapłacie zaliczek przez cały rok podatkowy oraz przy składaniu zeznania o wysokości osiągniętego dochodu.
Jest to jednak jedyny przypadek, w którym podatnicy mają możliwość opodatkować się ryczałtem – a jednocześnie rozliczać inne przychody w ramach rozliczenia wspólnego.
Uwagi do najmu...
Przy najmie prywatnym, jeśli u małżonków występuje współwłasność to rozliczą dochody z najmu po połowie, chyba że będzie zgłoszenie do NUS-a o opłacaniu ryczałtu przez jednego z małżonków.
Dotychczas takie zgłoszenie trzeba było ponawiać w każdym roku.
Od 2015 r. nie wystąpi już konieczność ponawiania corocznie oświadczenia o rozliczeniu dochodu z najmu wyłącznie u jednego z małżonków. Raz złożone oświadczenie będzie pełniło swoją funkcję aż do momentu, w którym podatnik nie złoży oświadczenia o przeciwnym skutku, tj. że decyduje się rozliczać najem wspólnie.
W przypadku małżonków, między którymi nie istnieje ustrój wspólności majątkowej – o rozliczeniu przychodów decydować będzie umowa najmu lub udział we współwłasności. Wybór zasady opodatkowania całości przychodu przez jednego z małżonków, wyrażony w oświadczeniu, obowiązuje przy zapłacie zaliczek przez cały rok podatkowy oraz przy składaniu zeznania o wysokości osiągniętego dochodu.