PIT 28 ODLICZENIA

jolana

PIT 28 ODLICZENIA

Post autor: jolana »

Czy może ktoś udzielić mi odpowiedzi? otóż prowadząc działalność gospodarczą i rozliczając się ryczałtem przysługują mi jakieś ulgi od podatku a jeżeli tak to jakie i w jakiej wysokości?, prowadzę wynajem pokoi.
Jola

Mirek

Re: PIT 28 ODLICZENIA

Post autor: Mirek »

Od przychodu opodatkowanego ryczałtem można odliczyć zapłacone składki na ubezpieczenia społeczne, wydatki na rehabilitację, internet, darowizny, straty z lat poprzednich na zasadach i w limitach, jakie obowiązują przy rozliczaniu na zasadach ogólnych.
Od podatku ryczałtowego można odliczyć zapłacone składki na ubezpieczenie zdrowotne (maks. 7,75% podstawy obliczania) oraz kwoty obliczone zgodnie z ulgą abolicyjną.

jolana

Dziękuję za odpowiedź , ale nadal nurtuje mnie ile można , czyli jaki procent odliczyć za składki na ubezpieczenie? i co odliczyć? emerytalne, rentowe bo wypadkowe to już chyba nie?

Mirek

Post autor: Mirek »

Składkę na ubezpieczenia społeczne, czyli to co wpłacasz do ZUS na konto 51 odliczasz od przychodu w całości.
O składce na ub. zdrowotne odliczanej od podatku ryczałtowego już napisałem poprzednio.
Nie podlega odliczeniu od przychodu opodatkowanego ryczałtem składka na FP.

jolana

Dziękuję bardzo za odpowiedź, już coś mi się rozjaśniło. Do usłyszenia
Jola

Gość

Post autor: Gość »

WItam :) i przepraszam, że się upewniam, ale ze skarbowym to muszę być pewny na 200%. Rozumiem, że od dochodu np w styczniu odliczam : 570,33zł, a np w maju 567,84 zł ? Jesli tak to coś się zmieniło w tym roku? Poprzedni pit28 wypełniała mi księgowa i tam odliczenie na ubezpieczenie społeczne było dużo mniejsze, coś chyba ponad 1000zł. Była zmiana, czy księgowa się pomyliła?

Pozdrawiam Wojtek

Gość

Post autor: Gość »

I jeszcze jedno: całość składek na ubez.społeczne wpisuję w pole 65, czy też jakąś część w pole 66?

Pozdrawiam Wojtek

marbar

Post autor: marbar »

tu masz archiwum wysokości składek: http://www.pit.pl/archiwum_zus_przedsiebiorcow_289.php

"czy też jakąś część w pole 66?" przy tym polu jest mały odnośnik cyferka 4.
Zjedź na dół zeznania i przeczytaj czego ta czwóreczka dotyczy

Zablokowany