Witam serdecznie!
Mam problem z rozliczeniem PIT-11 z PUP.
W 2013 roku pracowałem w dwóch różnych firmach oraz byłem zarejestrowany jako bezrobotny. Mam zatem do rozliczenia 3 PITY. Gdy w PIT-37 uwzględnię wszystkie 3 to wychodzi, że mam do dopłaty 78 zł a kiedy pominąłem ten z PUP to wychodzi 131 zł do zwrotu.
Jak to jest? Czy ja muszę płacić do US za to, że byłem zarejestrowany jako bezrobotny?
Trochę to dziwne mi się wydaje...
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
PROBLEM Z ROZLICZENIEM PIT-11 Z PUP
Re: PROBLEM Z ROZLICZENIEM PIT-11 Z PUP
musisz zapłacić nie dlatego, że byłeś bezrobotny, tylko dlatego, że w trakcie roku płatnicy uwzględnili ci więcej ulgi podatkowej niż kwota 556,02 zł
-
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź!
Z tego co widziałem to te ulgi podatkowe nie są widoczne na pitach więc nie wiem jak sprawdzić ile naliczyli...
Czy istnieje opcja, że ktoś się pomylił przy wyliczaniu PIT-11?
Pozdrawiam
Z tego co widziałem to te ulgi podatkowe nie są widoczne na pitach więc nie wiem jak sprawdzić ile naliczyli...
Czy istnieje opcja, że ktoś się pomylił przy wyliczaniu PIT-11?
Pozdrawiam
Raczej nikt się nie pomylił. Przy rozliczaniu kilku pit-ów tak najczęściej wychodzi. Jeśli chcesz sprawdzić to każdy pit musiałbyś rozliczać tylko za tyle miesięcy ile pracowałeś w danej firmie. Na każdym pit masz uwzględnioną ulgę która wynika z ustawy i tak dany pracodawca musi ten pit rozliczyć. Ta ulga to 556,02/12 miesięcznie. Jeżeli w którymś miesiącu się pokryją to wyjdzie przy rozliczeniu rocznym niedopłata.