Przychód z umowy udostępnienia nieruchomości

terbis

Przychód z umowy udostępnienia nieruchomości

Post autor: terbis »

W którym formularzu należy ująć przychód z tytułu umowy udostępnienia nieruchomości dla potrzeb urządzeń łączności? Kwota była wypłacona jednorazowo, dotyczy to osoby nie prowadzącej działalności.

wla.gle

Re: Przychód z umowy udostępnienia nieruchomości

Post autor: wla.gle »

Jeżeli jest to zwykły rachunek na określoną kwotę, to robię ta na pit-36 inne źródła.
/Mam udostępnianie dla celów pomiarów wstrząsów dla górnictwa/

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Ale o jakim "zwykłym rachunku" piszesz ?
Wg mnie tu osoba zapewne dostała PIT-8C i dlatego wszystkie dochody należy rozliczyć w PIT-36.

wla.gle

Dzień dobry koleżanko ☺!
Co do PIT-36 się zgadzam, ja dostaję właśnie "zwykły rachunek" np. Rachunek uproszczony nr 5/2013 -gdzie nie ma odprowadzonego podatku no i dlatego PIT-36- na kwotę 300 zł /za udostępnienie pomieszczenia na przyrządy pomiarowe/,
terbis napisz co dostajesz to Ci dokładnie odpowiemy-masz może ten PIT-8C? /bo faktycznie tak to powinno być/-ja założyłem, że go nie dostajesz. :D.
Pozdrowienia!.

terbis

Post autor: terbis »

Mam umowę o udostępnienie nieruchomości dla potrzeb urządzeń łączności, dostałam już określoną kwotę na konto, nie dostałam żadnego PITa-8C, rachunku etc. Nie prowadzę działalności gospodarczej, więc czemu przychód miałby być ujęty w PIT-36?

wla.gle

Żeby spać snem sprawiedliwego....:D.
Nie zawsze się to u nas opłaca, ja dodawałem te dochody, a Ty zrobisz jak będziesz uważał. :D.

Zablokowany