KUP L-4

miwe+miwe

KUP L-4

Post autor: miwe+miwe »

Czy jak był się na L-4 to zmniejszają się koszty uzyskania przychodu?

wla.gle

Re: KUP L-4

Post autor: wla.gle »

Do każdego wynagrodzenia ze stosunku pracy stosujemy kup - a wynagrodzenie chorobowe, za urlop, dodatki - to wynagrodzenie ze stosunku pracy. Natomiast zasiłki np. chorobowy, opiekuńczy i inne nie są wynagrodzeniem ze stosunku pracy ale świadczeniami finansowanymi przez ZUS.

Fragment ze strony:
http://www.forum.gofin.pl/wynagrodzenie ... 63264.html

Pozdrowienia świąteczne :D.

snykwa

Post autor: snykwa »

Nic dodać nic ująć - nawet nie potwierdzam.

Również wszystkim -pytającym i pomagającym
Zdrowych, spokojnych i pogodnych Swiąt.

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Ja jednak coś dodam, uzupełniając odpowiedź.
W miesiącu, w którym dostaje się tylko zasiłek chorobowy kup w ogóle się nie należą.
Natomiast gdy w danym miesiącu mamy wypłacone wynagrodzenie chorobowe i zasiłek, to koszty się należą.
I nawet jeśli na liście płac będą zmniejszone do kwoty wynagrodzenia chorobowego, to w zeznaniu rocznym mamy prawo za ten miesiąc policzyć sobie całą kwotę kup / 111,25 lub 139,06/.

snykwa

Post autor: snykwa »

Witam wszystkich w świąteczny poranek.
Tak zakładamy, że pracownik albo wcale nie pracował w miesiącu (był chory) albo pracował nawet jeden dzień. Tak jak koleżanka dodała podatnik zawsze może wpisać właściwe koszty (pracodawca mógł się np. pomylić i źle naliczyć). Mnie zdarzyły się raz koszty nie dające w pełni podzielić się przez żadną ilość miesięcy. Tak jakby pracodawca policzył za 11 m-cy a 12-nasty koszty miesięczne podzielił na ilość dni w miesiącu i pomnożył przez ilość dni które pracował pracownik. A pracownikowi pełne zryczałtowane koszty miesięczne należą się po przepracowaniu jednego dnia w miesiącu.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2014, o 19:31 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.

miwe+miwe

Post autor: miwe+miwe »

Dzięki za Odpowiedzi. Tak się domyślałem. Teraz mam pewność. Jeszcze raz podiękowania. miwe

Zablokowany