Witam,
Pierwszy raz rozliczam się wspólnie z mężem - oboje rozliczaliśmy się zwykle w innych urzędach skarbowych (inne miejsca zameldowania). Mam w związku z tym dwa pytania:
1) Czy jeżeli wspólny PIT zaadresujemy do US męża, ja w związku z tym muszę w jakiś sposób powiadomić swój urząd? Jeżeli tak - to w jaki sposób - pisemnie/przez internet?
2) Czy istnieje możliwość byśmy rozliczyli się przez Internet? Z tego co pamiętam indywidualne rozliczenie potwierdzane było pytaniem z PITa z zeszłych lat. Jeżeli rozliczamy się wspólnie - jakie będzie pytanie potwierdzające?
Pozdrawiam.
rozliczenie małżonków
Re: rozliczenie małżonków
PIT powinno się wysłać/składać do US wg miejsca zamieszkania, a nie zameldowania.
Z tego co wiem nie ma obowiązku informowania drugiego US o tym, że rozliczasz się w innym urzędzie.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby krótkim pisemkiem dać taką informację drugiemu US.
O ile wiem w takim przypadku chyba wystarczy podać przychód tylko jednej osoby.
Z tego co wiem nie ma obowiązku informowania drugiego US o tym, że rozliczasz się w innym urzędzie.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby krótkim pisemkiem dać taką informację drugiemu US.
O ile wiem w takim przypadku chyba wystarczy podać przychód tylko jednej osoby.
Wysyłacie rozliczenie do US osoby, która jest pierwsza na tym rozliczeniu (mąż)czyli jako podatnik a Ty nie musisz wysyłać zawiadomienia do US.
Tak możecie rozliczyć się przez internet a jako potwierdzenie wpisujecie sumę kwot przychodu z zeszłego roku podatkowego (2012) osoby, która jest na rozliczeniu pierwsza jako podatnik czyli w tym przypadku męża.
Tak możecie rozliczyć się przez internet a jako potwierdzenie wpisujecie sumę kwot przychodu z zeszłego roku podatkowego (2012) osoby, która jest na rozliczeniu pierwsza jako podatnik czyli w tym przypadku męża.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2014, o 21:41 przez snykwa, łącznie zmieniany 2 razy.
-
jak_rozliczyc
Dziękuję serdecznie!
Fakt! Wypełniając PIT wpisuje się aktualny adres zamieszkania a nie zameldowania (jak zauważyła koleżanka). Jeśli mieszkacie razem to możecie wpisać ten adres i to zostanie zaktualizowane w US. PIT składa się w US na terytorium, którego mieszkało się 31.12 2013.