PIT 39 a a ulga odsetkowa

skorp

PIT 39 a a ulga odsetkowa

Post autor: skorp »

Witam!

Sprzedałem w 2013r mieszkanie odziedziczone rok wcześniej. Chciałem złożyć PIT-39 i przeznaczyć część środków na spłatę kredytu w CHF zaciągniętego w 2006r. Po rozmowie z KIP dowiedziałem się, że nie mogę tego zrobić gdyż korzystam już z ulgi odsetkowej. Zapytałem też czy mogę w takim razie odpisać samą ratę kapitałową ale też uzyskałem odpowiedź negatywną.

Stąd moja wątpliwość, czy faktycznie nie mogę odliczyć części kapitałowej z raty?
A co jeśli po prostu nadpłacę oddzielnie część kredytu? to tez nie mogę tego odpisać w pit-39?

Tu znalazłem podobne pytanie 2012r:
http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... t39#p28922

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Rafał

wla.gle

Re: PIT 39 a a ulga odsetkowa

Post autor: wla.gle »

....Sprzedałem w 2013r mieszkanie odziedziczone rok wcześniej. Chciałem złożyć PIT-39 i przeznaczyć część środków na spłatę kredytu w CHF zaciągniętego w 2006r. ....
W zeznaniu PIT-39 deklaruje się kwotę która będzie wydatkowana na "własne cele mieszkaniowe" realizowane
- PO SPRZEDAŻY - czyli po momencie zbycia nieruchomości.
Natomiast kredyt i związane z nim odliczanie ulgi odsetkowej dotyczy konkretnego celu, na który ten kredyt był pobrany i myślę, że o to chodzi.

Tak mnie się zdaje - nie jestem pewny na 100 %.

skorp

Post autor: skorp »

Oczywiście chodzi o wydatki PO SPRZEDAŻY starej nieruchomości czyli raty które zapłacę za kredyt na obecne mieszkanie licząc do końca 2015r, są 2 lata kalendarzowe na to. Według KIP mógłbym tak zrobić beż problemu pod warunkiem, że nie korzystam już w tym kredycie z ulgi odsetkowej. Moja wątpliwość to czy mogę nadpłacić sam kapitał z tego kredytu bo przecież ulga dotyczy odsetek. Według KIP nie.

Pozdrawiam
Rafał

Czech

Post autor: Czech »

Reguluje to art.21 ust.30 - który niejako likwiduje możliwość kumulowania tych ulg - interpretacja jest "rozciągnięta" zarówno na odsetki jaki samą ratę kapitałową

http://interpretacje-podatkowe.org/kred ... -538-11-mm

Zablokowany