Ryczalt, zasilaek dla bezrobotnych i wspolne rozliczanie

crasher

Ryczalt, zasilaek dla bezrobotnych i wspolne rozliczanie

Post autor: crasher »

Witam wszystkich,

Siostra w 2013r przez kilka miesięcy pobierała zasiłek dla bezrobotnych i z tego tytułu otrzymała PIT11. Zasiłek zakończyła pobierać w sierpniu.
Od września 2013 prowadzi własną DG na ryczałcie. Z tej DG się już rozliczyła sama w styczniu tego roku na PIT28.
Pozostało rozliczyć się z PIT11 i zrobiła to razem ze swoim mężem (umowa o pracę- PIT11) na wspólnym PIT37 (wspólne rozliczenie).
Czy dobrze zrobiła z tym wspólnym rozliczeniem? Bo znajomi jej twierdzą, że w takiej sytuacji nie może się rozliczyć wspólnie z mężem.
Ja słyszałem, że wspólne rozliczenie odpada przy PIT28, ale tutaj się sama rozliczyła.
Pomożecie?

snykwa

Re: Ryczalt, zasilaek dla bezrobotnych i wspolne rozliczanie

Post autor: snykwa »

"Małżonkowie nie mogą rozliczyć się wspólnie, jeśli chociażby do jednego z nich mają zastosowanie regulacje dotyczące opodatkowania 19-proc. stawką liniową, zryczałtowanym podatkiem dochodowym (z wyjątkiem ryczałtu od najmu poza działalnością gospodarczą) albo podatkiem tonażowym. Nie ma przy tym znaczenia, czy opodatkowana ryczałtem działalność przyniosła jakiekolwiek przychody."

Mój kolega po dwóch latach musiał składać korekty a miał tylko zawieszony ryczałt.
Jej znajomi mają rację.

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

Potwierdzam. DG na ryczałcie wyklucza wszelkie możliwości wspólnego rozliczenia. Niech składają korekty

crasher

Post autor: crasher »

Witam,

Ok, dzięki za info.
Jak te korekty mają wyglądać?
Każde z nich składa po prostu osobnego PIT37 z zaznaczeniem, że to korekta? Jako wyjaśnienie podać, że dokonano nieuzasadnionego wspólnego rozliczenia?

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

crasher napisał(a) :
> Jak te korekty mają wyglądać?
> Każde z nich składa po prostu osobnego PIT37 z zaznaczeniem, że to korekta?

tak

> Jako wyjaśnienie podać, że dokonano nieuzasadnionego wspólnego rozliczenia?

dokładnie. Ja bym wpisał "Nieuprawnione skorzystanie z preferencyjnego rozliczenia - małżonkowie razem z powodu prowadzenia dg opodatkowanej zryczałtowanym podatkiem dochodowym"

Zablokowany