Witam
ja mam trochę takie ciekawostkowe pytanie.
Otóż robiąc korektę zeznania PIT jest odpowiednie pole do wpisania przyczyn korekty PITu.
Ponieważ później drukując wysłaną korektę zeznania ten wpisany tekst -przyczyna wyjaśnienia korekty deklaracji- się już nie drukuje, ja go sobie wcześniej kopiuję ,następnie wklejam do Worda i drukuję na odrębnej kartce, którą dopinam do całego zestawu PITu.
A jak to wygląda od drugiej strony czyli strony Urzędu? Jak taka korekta z wyjaśnieniem przyczyny korekty wysłana elektronicznie trafi do systemu, to czy ten tekst wyjaśniający przyczyny korekty deklaracji pojawia się w Urzędzie w formie odrębnej kartki (odrębnego tekstu?).
Gdy się wysyła korektę np.deklaracji VAT to jest do tego odpowiedni załącznik ORD-ZU a tutaj takiego druku nie ma.
Pytam dlatego, bo przed chwilą wysłałem korektę PITu za 2013 z wyjaśnieniem przyczyny korekty PITu i mam nadzieję,że ten wpisany tekst zostanie przez Urząd odczytany.
Z góry dzięki za wyjaśnienia..
Wyjaśnienie przyczyny korekty zeznania
Re: Wyjaśnienie przyczyny korekty zeznania
druku takiego nie ma ale wszystko co wpiszesz w pole na wyjaśnienie korekty w urzędzie pojawi się jako załącznik ORD-ZU.
Re: Wyjaśnienie przyczyny korekty zeznania
Jak otworzysz PIT-0 i klikniesz w pole 41 to otworzy Ci się okno. Trzeba zaznaczyć kwadrat 2 i jeden z kwadratów następnych.