śmierć małżonka
śmierć małżonka
Witam. Sąsiadka została wdową w sierpniu zeszłego roku, jej mąż pobierał emeryturę, ona nigdy nie pracowała, zawsze rozliczali się razem. Ona otrzymała Pit 40A już na siebie. Jako wdowa chce się rozliczyć z nieżyjącym mężem i w związku z tym mam pytanie, na męża za zeszły rok podatkowy powinien przyjść PIT za okres kiedy jeszcze żył? Czy może ona się wspólnie rozliczyć na podstawie PIT 40A?
Re: śmierć małżonka
sąsiadka musi udać się do zusu gdyż sami nie przyślą PITa męża. Jak pójdzie i poprosi to jej wyślą i wtedy może się rozliczyć ze zmarłym mężem zaznaczając w poz. 6 kwadrat nr 3
Dziękuję za tak szybką odpowiedź.
Myślę, że jeśli pani pójdzie do ZUS, to nawet od ręki powinna dostać PIT-11A zmarłego męża.
to już tylko zależy od stopnia "leniwości" Pani w okienku ;)
Witam ponownie. Przekazałam sąsiadce zdobyte informacje na forum jednak ta się uparła, aby wysłać jej zeznanie na podstawie tylko jej Pita 40A bo tu UWAGA taką informację , że wystarczy tylko jej PIT uzyskała od pani w US. Wysłałam i co? W ciągu dwóch dni dostała wezwanie na dywanik do urzędu hehe. Teraz tak mam już PIT 11A jej męża, ją wpisuję jako pierwsza a jej zmarły mąż będzie drugi. Tylko co ja mam wpisać jako powód korekty?
Zmiana z rozliczenia indywidualnego na rozliczenie wspólne ze zmarłym mężem.
Niestety tamten pit był poslany jako wspólne rozliczenie właśnie tyle, że bez uwzględnienia dochodu zmarłego małżonka
Korekta PIT-37 za rok podatkowy 2013 z powodu nie uwzględnienia dochodów zmarłego męża.