PIT 36+ ZG
PIT 36+ ZG
Czesc
czy pozycję z jaaropgaffu : totaal premies werknemersverzekeringen (składki na ubezpieczenie pracownika) powinnam wziąć pod uwage i umiescic ja w PIT 36 poz 184 ? będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi :)
czy pozycję z jaaropgaffu : totaal premies werknemersverzekeringen (składki na ubezpieczenie pracownika) powinnam wziąć pod uwage i umiescic ja w PIT 36 poz 184 ? będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi :)
Re: PIT 36+ ZG
Tak - pod warunkiem, że składki te nie zostały odliczone od podatku lub dochodu.
Mówimy o Holandii ?
Mówimy o Holandii ?
nadal nie wiem co wziąc pod uwage wypełniając deklaracje POMÓŻCIE ;)
loon voor de loonbelasting (kwota brutto) 1271 ---> to na pewno
ingehouden loonbelasting 97 ---? a to bedzię podatek zapłacony za granicą ?
verrekende arbeidskorting (ulga pracownicza) 42
loon voor de zorgverzekeringswet 1271
ingehouden bijdrage zorgverzekeringswet ubezp zdrowotne 0
totaal premies werknemersverzekeringen (składki na ubezpieczenie pracownika)190---.co z tym?
werkgeversheffing zorgverzekeringswet 99
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi :)
loon voor de loonbelasting (kwota brutto) 1271 ---> to na pewno
ingehouden loonbelasting 97 ---? a to bedzię podatek zapłacony za granicą ?
verrekende arbeidskorting (ulga pracownicza) 42
loon voor de zorgverzekeringswet 1271
ingehouden bijdrage zorgverzekeringswet ubezp zdrowotne 0
totaal premies werknemersverzekeringen (składki na ubezpieczenie pracownika)190---.co z tym?
werkgeversheffing zorgverzekeringswet 99
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi :)
Masz kwotę brutto 1271 i masz podatek 97 czyli konieczne dane do rozliczenia.
Ubezpieczenie zostało już odliczone- widać to po wysokości a raczej "niskości" podatku, który w Holandii wynosi 33,1% ( w pierwszym progu) - tak więc nie możesz go(ubezpieczenia) odliczać w polskim rozliczeniu.
Sposób przeliczenia na PLN, odliczenia diet i kosztów oraz zastosowania ulgi abolicyjnej znajdziesz na naszym forum.
Ubezpieczenie zostało już odliczone- widać to po wysokości a raczej "niskości" podatku, który w Holandii wynosi 33,1% ( w pierwszym progu) - tak więc nie możesz go(ubezpieczenia) odliczać w polskim rozliczeniu.
Sposób przeliczenia na PLN, odliczenia diet i kosztów oraz zastosowania ulgi abolicyjnej znajdziesz na naszym forum.
Czech serdecznie dziękuję za podpowiedź .Pozdrawiam ;)
Witam!
Wiem, że ten temat był już poruszany kilkakrotnie, ale ni w ząb nie mogę znaleźc odpowiedzi jak mam rozliczyc Jaarograve z holandii:
dochód brutto: 2057 euro
podatek potrącony: 419 euro
ulga pracownicza: 161 euro
składki ubezpieczeniowe pracownika: 326 euro
ubezpieczenie zdrowotne: 160 euro.
Chcę zrobic to tak: 2057euro-50euro*34 dni pobytu*30%=1547euro (przeliczone wędruje do ZG)
419euro - przeliczone wędruje również do ZG jako podatek zapłacony.
326euro odliczam w zeznaniu PIT 36 jako składki społeczne zapłacone zagranicą
161euro odliczam jako ubezpieczenie zdrowotne zapłacone zagranicą.
Czy dobrze to rozgryzłam?
Pomóżcie, proszę.
Wiem, że ten temat był już poruszany kilkakrotnie, ale ni w ząb nie mogę znaleźc odpowiedzi jak mam rozliczyc Jaarograve z holandii:
dochód brutto: 2057 euro
podatek potrącony: 419 euro
ulga pracownicza: 161 euro
składki ubezpieczeniowe pracownika: 326 euro
ubezpieczenie zdrowotne: 160 euro.
Chcę zrobic to tak: 2057euro-50euro*34 dni pobytu*30%=1547euro (przeliczone wędruje do ZG)
419euro - przeliczone wędruje również do ZG jako podatek zapłacony.
326euro odliczam w zeznaniu PIT 36 jako składki społeczne zapłacone zagranicą
161euro odliczam jako ubezpieczenie zdrowotne zapłacone zagranicą.
Czy dobrze to rozgryzłam?
Pomóżcie, proszę.
Co do rozgryzienia, to wg mnie dobrze.
Można by jeszcze skorzystać z ulgi abolicyjnej, ale jak potem jest zwrot podatku z zagranicy to kwota zwrotu jest do doliczenia jako podatek zwrócony w zeznaniu.
Tak to równość między progresją a proporcją, że trzeba zwracać.
Wg tego:
http://podatki.gazetaprawna.pl/wywiady/ ... yjnej.html
Można by jeszcze skorzystać z ulgi abolicyjnej, ale jak potem jest zwrot podatku z zagranicy to kwota zwrotu jest do doliczenia jako podatek zwrócony w zeznaniu.
Tak to równość między progresją a proporcją, że trzeba zwracać.
Wg tego:
http://podatki.gazetaprawna.pl/wywiady/ ... yjnej.html
Witajcie,
bardzo proszę o pomoc, rozliczam się po raz pierwszy i nie jestem pewna co mam wpisać w pit-36. Otrzymałam taki jarograf:
Loon voor LH: 960
Ingehouden loonheffing: 172
Verrekende arbeidskorting: 70
Totaal premies werknemersverzekeringen: 140
Loon ZVW: 960
Ingehouden bijdrage ZVW: 0
Werkgeversheffing ZVW: 75
Verrekende levensloopverlofkorting: 0
czyli liczę dochód 960-(50*23*30%)= 615€ -> przeliczone sumuję z dochodem z umowy o pracę w PL i wpisuję do pit-36, dochód zagraniczny do pit-zg
- 172€ przeliczam i też wpisuję do zg
- te 70€ chyba mnie nie interesuje?
- 140€ przeliczam i wpisuję w pozycję 184 w pit-36?
- nie wiem też czym jest te 75€ i czy gdziekolwiek się je uwzględnia.
Policzyłam podatek dla wszystkich dochodów, a następnie wyliczyłam kwotę do pozycji 179 ze wzoru: podatek*dochód uzyskany za granicą (te przeliczone 615€ - koszty uzyskania przychodu 111,25)/dochód razem. Na jarografie czas zatrudnienia mam wpisany od 29.07. do 20.08. (faktycznie pracowałam do 27.08.), czy w takim razie koszty uzyskania przychodu odliczam za 1 czy 2 miesiące?
Będę wdzięczna za Wasze jakiekolwiek uwagi.
bardzo proszę o pomoc, rozliczam się po raz pierwszy i nie jestem pewna co mam wpisać w pit-36. Otrzymałam taki jarograf:
Loon voor LH: 960
Ingehouden loonheffing: 172
Verrekende arbeidskorting: 70
Totaal premies werknemersverzekeringen: 140
Loon ZVW: 960
Ingehouden bijdrage ZVW: 0
Werkgeversheffing ZVW: 75
Verrekende levensloopverlofkorting: 0
czyli liczę dochód 960-(50*23*30%)= 615€ -> przeliczone sumuję z dochodem z umowy o pracę w PL i wpisuję do pit-36, dochód zagraniczny do pit-zg
- 172€ przeliczam i też wpisuję do zg
- te 70€ chyba mnie nie interesuje?
- 140€ przeliczam i wpisuję w pozycję 184 w pit-36?
- nie wiem też czym jest te 75€ i czy gdziekolwiek się je uwzględnia.
Policzyłam podatek dla wszystkich dochodów, a następnie wyliczyłam kwotę do pozycji 179 ze wzoru: podatek*dochód uzyskany za granicą (te przeliczone 615€ - koszty uzyskania przychodu 111,25)/dochód razem. Na jarografie czas zatrudnienia mam wpisany od 29.07. do 20.08. (faktycznie pracowałam do 27.08.), czy w takim razie koszty uzyskania przychodu odliczam za 1 czy 2 miesiące?
Będę wdzięczna za Wasze jakiekolwiek uwagi.