renta rolnicza a wydatki na z tyt.niepełnosprawności

danula

renta rolnicza a wydatki na z tyt.niepełnosprawności

Post autor: danula »

Mój tata ma 75 lat i już chyba z 20 lat otrzymuje rentę rolniczą- starą 3 grupę. Ostatnio bardzo się pogorszył jego stan zdrowia i ma wiele chorób i wciąż leży.
Czy można odliczyć w PIT-0 wydatki na jego podnoszenie? Brat kupił za 500zł taki podnośnik ale on oficjalnie nie jest sprzętem medycznym
Również czy można odliczyć leki i na cukrzyce i miażdżyce i sterydy?

Czech

Re: renta rolnicza a wydatki na z tyt.niepełnosprawności

Post autor: Czech »

Sprzęt do rehabilitacji musi być "specjalny" - urządzenia ogólnego wykorzystania nie mogą być odliczane.
Leki za wskazaniem lekarza specjalisty - jak najbardziej tak, z tym , że odliczyć można tylko kwotę przewyższającą w danym miesiącu 100 zł. Trzeba też mieć fakturę za te lekarstwa.

krzysiek.k120

Post autor: krzysiek.k120 »

Jak wygląda sprawa udowodnienia przy kontroli, że leki zlecał lekarz specjalista, chciałbym żeby ktoś się odezwał kto był z tego kontrolowany.

snykwa

Post autor: snykwa »

Też chciałbym usłyszeć kogoś kto był kontrolowany bo rozliczałem wiele osób "na lekarstwa" i jak pisałem na fakturach były różne lekarstwa nawet typowe witaminy, które się po prostu dokupuje. Domyślam się tylko, że sprawdzają zaświadczenie czy w ogóle jest a nie wiem co jest na zaświadczeniu. Czy są tam wpisane konkretne leki czy tylko informacja, że pacjent musi stale leki przyjmować. Bo jeśli nie ma wypisanych leków to nikt nie udowodni, że lekarz na recepcie ich nie napisał. Recept przecież w US się nie pokazuje. Jeśli ktoś widział takie zaświadczenie to niech napisze co na nim jest. Bo jak pytam osobę, która daje papiery do rozliczenia to mówią tylko-zaświadczenie mam. Jeszcze nikt z tych osób nie był kontrolowany.

danula

Mój tata brał leki na cukrzyce wypisane przez diabetologa i lekarza rodzinnego. Teraz po dwóch pobytach w szpitalu ma te leki wypisane na wypisie szpitalnym. To wystarczy?

krzysiek.k120

Post autor: krzysiek.k120 »

Tych osób chyba nie sprawdzają bo wiem, że niektórzy nawet w biurze rachunkowym odliczają wszystko jak leci: paski do glukometru, opatrunki i suplementy a nie spotkałem nikogo kogo sprawdzili ( najlepszy dowód to cisza na forum, chyba, że nikt nie chce się przyznać ???? )

danka522

Post autor: danka522 »

aby odpisać leki musi być f-ra a wrazie kontroli trzeba mieć od lekarza zaświadczenie że są to leki niezbędne w chorobie na którą ma grupę pozdrawiam

danula

grupa jest dlatego,że tata mój kiedyś oddał gospodarstwo rolne
na leki ma faktury
a ten podnośnik?

snykwa

Post autor: snykwa »

Myślę, że ten podnośnik jak nić można podciągnąć po pkt. 3.
Za poniesione na cele rehabilitacyjne uważa się wydatki na:
3.zakup i naprawę indywidualnego sprzętu i urządzeń technicznych niezbędnych w rehabilitacji oraz ułatwiających wykonywanie czynności życiowych, stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności, z wyjątkiem sprzętu gospodarstwa domowego,

Zablokowany